Радојичић: "Тиршова 2" на 33.000 квадрата, почетак градње вероватно од пролећа

Усвојено је идејно решење за дечју болницу "Тиршова 2" - познато је како ће ова здравствена установа изгледати, на колико ће се квадрата простирати и које ће услуге пружати. Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао за РТС да би градња требало да почне на пролеће наредне године.

Стручни тим, који је оформила Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије, пре неколико дана је одабрао једну од две предложене опције са тендера, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

"По тој опцији се види да ћемо имати 33.000 квадрата, довољан број паркинг места, пола соба ће бити једнокреветне, остале ће бити са две постеље за пацијенте", навео је Радојичић.

Посебно је важна локација - постојаће двосмерни приступ са аутопута и приступ из Делиградске улице.

Студија изводљивости ће бити готова у септембру. Према речима градоначелника, градња, односно прва припрема локације требало би да почне следећег пролећа.

У септембру ће Радојичић гостовати на скупу Европског удружења болница у Хелсинкију. Градоначелник је истакао да ће искористити посету како би принципе дечије и примарне здравствене заштите из финске престонице могао да пренесе и примени у Београду.

Борба са амброзијом

Ово је период године када цвета амброзија и повећан је број пацијената у алерголошким амбулантама. Радојичић је рекао да је то тежак проблем за решавање и захтева дугорочан приступ.

"Прошле године смо определили 30 милиона, ове године 60 милиона. Надамо се да ће се тај мали напредак видети. Ова година је била врло незгодна што се тиче кише и сунчаних интервала, амброзија је опет значајно процветала. То је велики социјални и здравствени проблем", истакао је Радојичић.

Нагласио је да је разговарао са пекспертима и професорима Биолошког факултета и да ће осмислити двадесетогодишњу стратегију за решавање тог проблема.

Што се тиче амброзије на приватним поседима, градоначелник је рекао да постоји казнена политика, али да није довољно агресивна, па ће се у оквиру најављене стратегије и тај сегмент узети у обзир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво