РТС – од Сајма до обједињене редакције

У 62. години Телевизије Београд, Информативни програм највише се мења. Реч је о обједињеној редакцији у којој ће заједно радити новинари, уредници и продукција телевизије, радија и портала. Вести, тако, по угледу на светске медијске куће и уз савете колега са Би-Би-Си-ја, стижу на једно место. Од таквог концепта очекује се боља координација и ефикасније извештавање, нарочито у кризним ситуацијама.

У Телевизији Београд је 23. августа 1958. године 150 људи било на задатку у још незавршеној згради Сајма. Шездесет једну годину касније Информативни програм РТС-а завршава селидбу у обједињену редакцију. Од Интегрисаног деска очекује се да скрати пут вести.

 

"Одмах ћемо долазити до првих информација које су некада биле разасуте, што на радију, што на сајту, па смо се чули телефоном. Сада смо сви на истом месту, проток информација је бржи, тако да ће брже долазити до гледалаца", каже шефица Централног деска Славица Ковачевић.

На почецима Телевизије Београд, снимци из земље и света до Дневника су стизали аутобусом, возом или авионом. Данас су вести доступне у сваком тренутку на телевизији, порталу, радију. У јединственом простору Информативног програма и колеге са Радио Београда.

"Технолошки процес производње, емитовање вести и информативних емисија остаће у Хиландарској 2, али ће боља координација између новинара радија и телевизије допринети бољој координацији и тема и свих формата који се припремају за све информативне емисије", наводи директор Радио Београда Милан Недић.

Информативне емисије најгледаније су у ванредним ситуацијама. РТС је 2010. извештавао о земљотресу у Краљеву, 2014. о поплавама у целој Србији, захваљујући колегама из 25 дописништава. Да су новинари и уредници на једном месту, најважније је у време криза.

"Можеш највише људи да ангажујеш да се баве одређеним пословима, да добијеш информацију, уместо да три или четири човека зову исте људе. Да добијемо тачну информацију и да много више људи, што је у кризама важно, проверава шта је тачно а шта није тачно", каже одговорни уредник Интернет портала РТС-а Зоран Станојевић.

За 61. рођендан отварен је "РТС Клуб" у Хиландарској 2, наставља се дигитализација архиве ПГП-а. Почиње интернет продаја и техничко унапређење студија 8 и 9. Оно што се не види, али се истиче – РТС није у минусу.

"РТС сада нема ниједног евроцента дуга према банкама. 2015. године смо имали дуг од око 21 милион евра, све смо исплатили, значи више нисмо дужници. А оно што је старо, то је да смо и даље најгледанија телевизија. И оно што је мени најважније је да смо телевизија у коју људи имају највише поверења", истакао је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.

Поверење се стиче тачним информацијама. До њих ће се брже из обједињеног деска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво