Захвалност Црвеног крста добровољним даваоцима крви

У Србији више од 100.000 људи добровољно даје крв. У акцијама које организује Црвени крст, прикупи се преко 240.000 јединица крви годишње. Црвени крст Србије окупио је у знак захвалности пријатеље из медија, културе, спорта и медицине, који су учествовали у кампањи добровољног давања крви.

Добровољним давањем крви, многе сузе заменили су осмеси и нада.

Кампања "Црвени крст - црвени тепих", уродила је плодом.

Иако је током лета било много саобраћајних несрећа, одржан је минималан ниво безбедних количина крви.

Захваљујући добровољним даваоцима, већина операција је успешно реализована.

Тим поводом, Црвени крст Србије окупио је у знак захвалности пријатеље из медија, културе, спорта и медицине, који су учествовали у кампањи.

"Оним што смо до сада урадили овог лета, ми смо задовољни али желимо да се безбедне количине крви налазе у нашим болницама увек када је то потребно, током целе године", истиче генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

У овој акцији, учествовало је преко 50 јавних личности.

"Идеја је да људи схвате да је добровољно давање крви важно. Изнова морамо да се подсећамо јер лако заборавимо. Сви смо некада у животу дали крв, па се некако улењимо. То је знак да смо здрави, да можемо да помогнемо другима и да имамо осећај бриге за људе око нас", каже новинар Драган Илић.

У кампањи добровољног давања крви, учествовали су и прослављени српски спортисти.

"Обично схватимо значај давања крви тек када треба нама или некоме нама блиском. То не мора да буде тако. Нама као нацији није проблем да се ујединимо и увек смо се ујединили када имамо исправан циљ", каже српски џудиста Александар Кукољ.

Редовна подршка РТС-а 

Радио-телевизија Србије већ годинама организује и учествује у акцијама добровољног давања крви и убудуће ће подржавати кампање хуманитарног карактера.

"Имали смо и ми својих недаћа, и професионалних и пријатељских. Лично знам колико се узнемиримо када смо у тој ситуацији да је неком потребна крв. Знам како се сви тада осећамо и желим да се нико тако не осети. Зато чествујем у свему томе", наглашава новинарка РТС-а Рада Ђурић.

Новинарка Ивана Божовић, која је по образовању лекар, истиче да је улога јавног медијског сервиса, да подржи овакве кампање али и упозори када постоје несташице крви.

Каже да је сваки апел РТС-а имао одјека, јер се број добровољних давалаца увек повећавао када су рађени прилози и укључења у информативном прогаму.

"Свесна сам колико је важно добровољно давање крви. За операцију на отвореном срцу потребно је чак осам давалаца крви и управо зато сам одлучила да се прикључим кампањи коју уједно подржава и наша кућа", истиче Ивана Божовић.

У Србији више од 100.000 људи добровољно даје крв. У акцијама које организује Црвени крст, прикупи се преко 240.000 јединица крви годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво