Србија и Северна Македонија потписале протоколе о заједничкој царинској контроли

Представници Србије и Северне Македоније потписали су у Скопљу пет протокола у вези са спровођењем Споразума о заједничкој контроли на прелазу Прешево–Табановце, саопштила је српска Управа царина.

Примена Споразума би требало да почне за мање од недељу дана.

Српску делегацију у Скопљу предводио је државни секретар МУП-а Милосав Миличковић.

Заменик директора српске царине Веселин Милошевић и Ђoко Танасоски, директор Царинске управе Северне Македоније, потписали су Протокол, којим су у оквиру поменутог Споразума прецизније уређена сва питања која се тичу заједничке царинске контроле, како у путничком, тако и у теретном саобраћају.

Протоколом је предвиђено да ће излазну контролу путничких и теретних возила која из Србије иду ка Северној Македонији, граничне службе Републике Србије спроводити на територији Републике Северне Македоније на граничном прелазу Табановце.

За оне који путују из Северне Македоније ка Србији, излазна контрола македонских граничних служби биће спровођена на територији Републике Србије, на граничном прелазу Прешево.

Потписани сви неопходни Протоколи

У престоници Северне Македоније потписан је и Протокол између министарстава унутрашњих послова две земље о начину обављања граничних провера.

Дирекција за имовину Републике Србије, потписала је са македонском Царинском управом Протокол о стварању инфраструктурних услова за успостављање заједничких контрола.

Протоколи су потписани и између Управа за ветерину и заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Управе за ветерину, Агенције за храну и ветеринарство и Државног инспектората за пољопривреду Северне Македоније.

Потписивању Протокола претходио је састанак на коме је разматрано низ тема у вези са прекограничном сарадњом и изазовима са којима се погранични органи Србије и Северне Македоније свакодневно суочавају, пише у саопштењу Управе царина.

Најављено потписивање новог споразума

Током сусрета две делегације констатовано је да су Србија и Северна Македонија стратешки повезане, те да ће већ 26. августа 2019. године, бити потписан и Споразум о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО).

То ће додатно убрзати царински поступак, смањити трошкове и задржавања на граници, чиме ће бити начињен велики корак у правцу олакшавања прекограничне трговине, јер ће компаније које имају овај статус, исте бенефите моћи да уживају и ван граница земље у којој су га стекле, наводи се у саопштењу Управе царина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво