Мештани Горње Добриње почаствовани што ће нови пут носити име "Милош Велики"

Нови ауто-пут ће носити име Милоша Великог, односно књаза Милоша Обреновића, утемељивача савремене српске државности. Пут, на својеврстан начин, повезује сва важна места у животу књаза.

До Милошевог родног места Горње Добриње још није стигао ауто-пут, али ће ускоро проћи на 20-ак километара од села, када се уради деоница Чачак–Пожега.

Тако ће симболично бити повезана сва важна места у животу књаза – Горња Добриња у којој је рођен, приближиће се Златибор где је после очеве смрти радио као слуга код трговца стоком Акса Јечменице из Доброселице.

Повезаће се и Рудник где је касније живео с мајком и браћом, па Таково где је подигао устанак, затим Обреновац коме је дао име својим указом уместо дотадашњег Палежа, и на крају Београд где је и био књаз.

Родни крај Милош Обреновић никада није заборавио. У Горњој Добрињи подигао је и цркву у спомен оцу Теодору, затим школу и чардак. Земљаци су му подигли споменик и обележили место где је била родна кућа.

С генерације на генерацију у Горњој Добрињи проноси се сећање на књаза, зато их је обрадовало што ће се ауто-пут звати по њему.

Пољопривредник из Горње Добриње Предраг Василијевић истиче да је част да се неко сетио да да путу да име по Милошу Великом.

"Држава је требало раније да нам помогне да направимо музеј. Видим да су сад заинтересовани. Доста нам значи што за два, три сата можемо да стигнемо у Београд", каже Предраг.

"Све радимо што се тиче села, околине, туризма. Надамо се да ћа ауто-пут, поред инвестиција, донети и већу туристичку понуду и веће ангажовање целе туристичке организације", истиче Василије Чарапић, председник МЗ Горња Добриња.

За долазак туриста већ се спремају, планирају да обнове књажеву родну кућу, воденицу из његовог доба, уреде дом културе, направе музеј Обреновића.

У родном селу ће ускоро и једна улица добити понети име Милоша Великог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво