Пештерски хлеб са седам кора

Променљиво време овог лета мучи грађане Србије — како оне који живе у градовима, тако и оне са села, чији приходи управо од времена и зависе. Пештерски земљорадници и сточари годинама се суочавају са проблемима које им задају временске непогоде и неприступачан терен.

Хлеб на Пештери, кажу, има седам кора, а то најбоље знају горштаци који покушавају да пре кише што више пожању. Према њиховим речима, навикли су на ћуди природе која може у тренутку да уништи сав труд. 

"Ова година је била доста добра, и прошла година је била добра. Међутим, има година када се баш засуши, када смо оскудни и за воду и за траву", рекао је Џавид Куртановић из села Тузиње.

Његов земљак Фарук Дацић се присећа да је пре неколико година у селу било преко 25 хектара разних култура — жита, јечма, пшенице. Данас, како каже, у Тузињу нема ни 5 хектара ораница.

Пештерска висораван је претежно сточарски крај где се узгаја око 50.000 оваца и 30.000 грла крупне стоке. Да има пута, кажу, лакше би долазили до купаца.

"Јагње је два евра живе ваге по килу већ 25 година и тешко је да га продамо. Морамо да га дамо без пара на почек најмање годину дана", истиче Сефкија Куртановић из Тузиња.

Са близу 40 степени на Пештери, колико је било у уторак, у среду само 15.

Због тога су многи и у зимским јакнама, јер јак ветар појачава осећај хладноће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво