Сликање са знаком двоглавог орла испред споменика убијеним жетеоцима

Група малолетника предвођена старијом особом ушла је у ограђен простор код плоче са именима убијеним жетеоцима у Старом Грацком и сликала се показујући знак који симболизује двоглавог орла са заставе Албаније.

Окупљање и фотографисање забележиле су сигурносне камере на згради школе "Браћа Аксић", на којој је постављена плоча са именима 14 убијених жетелаца и петоро Срба настрадалих током НАТО бомбардовања.

Полиција је почела истрагу. Сцена и догађај су узнемирили преостале Србе у Старом Грацком. 

Испред плоче, у кругу школе, пре седам дана служен је парастос страдалима у јулу 1999. године. За то убиство још нико није одговарао.

Ово није први пут да се плоча са именима настрадалих извргава руглу. Пре непуне три године непознате особе оскрнавиле су и поломиле спомен-плочу. Поред поломљене спомен-плоче на школи је исписан графит на албанском "Hakmarrja", што значи освета.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 30. јул 2019, 17:00) - Бане [нерегистровани]

Бајка

Уколико је искрена, Реакција добронамерног је заиста добронамерна али нажалост у домену бајке. Наиме, процена да 99% Албанаца поштује и не мрзи Србе је веома далеко од стварног стања ствари. Да је та процена реална заиста би било готово немогуће да оних 1% оволико дуго доминира над огромном већином, не би стотине хиљада Албанаца дочекивало Рамуша Харадинаја и остале злочинце по повратку из Хага, не би српски гробови у албанским срединама били оскрнављени, не би аутобуси са Србима били тако често каменовани, не би убице жетелаца из Гацка, деце из Гораждевца и путника из аутобуса код Подујева били на слободи, не би Срби из Ђаковице из године у годину били онемогућени да обиђу гробове својих и обележе црквену славу итд, итд.
Драги мој Бек, ако сте Албанац, и поред наведених обесхрабрујућих детаља Ваш текст је заиста добронамеран и охрабрујући али је нажалост далеко у мањини. Будите сигурни да је и пре и после 1999. године, далеко већа нетрпељивост, да не кажем мржња, Албанаца према Србима него обрнуто. Реално проценујући, пре 1999. године међу албанском популацијом је било можда до 10% оних који нису имали отпор према Србима због националне припадности, већ су свој однос, како према Србима тако и према припадницима сопственог народа, градили не према националном већ према моралном критеријуму: да ли се према припаднику било које нације односиш као човек или не. Од тих 10%, неки су страдали током сукоба, неки су страдали након сукоба, неки су дошли у централну Србију, неки потражили уточиште и нов живот у иностранству, а занемарљиво мали број је остао на Косову и Метохији.
То је сурова стварност, али је нажалост стварност. Надајмо се да ће некада бити другачије. Бог зна.

(уторак, 30. јул 2019, 16:58) - FORum LIvii [нерегистровани]

istinu na Sunce

Snimak ovog sramnog cina, zatim fotografije polomljenih i oskrvaljenih nadgrobnih spomenika, pretucenih gradjana i mladica, opljackane kuce, poljske stete i druga zlodela, nasa diplomatija treba distribuirati SVIM drzavama!
Onim sto nisu ali i onima koje su priznale Kosovo.
Zatim na svim sednicama OUN na kojima se raspravlja o stanju na KiM, na zasedanju Iperpol kada traze prijem...
Zasto se to ne radi? Setite se kako su Albanci plasirali lazi , pocevsi onu o jednonacionalnom trovanju djaka?
Mi samo treba da sirimo istinu !!

(уторак, 30. јул 2019, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

nekako si sam rekao

Pa sto pre treba da napravimio etnicku lliniju sa njima

(уторак, 30. јул 2019, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Nema respekta ni u tragovima

ovo sto rade Albanci prema Srbima bilo zivima, bilo mrtvima je za svaku osudu i prema svemu sudeci svaki razgovor s njima nece nista rijesiti jer njihova srbofobija je bezgranicna.

(уторак, 30. јул 2019, 13:32) - Саша [нерегистровани]

Албанизовани Срби

Треба објаснити момцима да двоглави црни орао је преузет са заставе Цара Душана. А узето је јер у време првог објављивања појам Албанаца није постојао. Није постојала ни застава, ни језик, ни граматика ни ништа. Саветовао бих Албанцима да ураде ДНК анализу па нека се увере својим очима јесу ли они Албанизовани Срби или су не знам шта.

(уторак, 30. јул 2019, 13:28) - Bek [нерегистровани]

Reakcija dobronamernog

Nije mi jasno zasto poistovecujete albanski nadod Kosova sa pojedincima koji ne misle dobro ni Srbima ni Kosovskim Akbancima , po mom misljenju to su umno poremecene osobe koje pre podne mrze sebe a po podne i sebe i sve oko sebe, to me nesto podseca na ratnohuskacku politiku 90-tih ,apelovao bi na zdrav razum lidera ,dosta nam bilo sejanja mrznje medju oba naroda , pa valjda treba da nam proslost razbistri um i da prestanemo da se mrzimo jer mrznja samo donosi nesrecu i tugu .Vrlo odgovorno tvrdim 99 % kosovskih Albanaca postuje i ne mrzi Srbe .Ali je ocigledno da pojedinci imaju ogroman interes da razvade dva naroda ,jer tako mogu dugo da traju u politickoj sceni .bio bi vam veoma zhvalan ako biste objavili ovaj text koji je dobronameran a volio bi da cujem i reakciju zdravoumnih ljudi sa obe strane uz duzno postovanje zrtvama i osudjujem takav ispad ko god to bio .ime mi je Bek

(уторак, 30. јул 2019, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Opomena

Za one koji misle da cemo priznanjem Kosova sve resiti. Stizu nove generacije kosovara koje su dojene na mrznji prema sve sto je srpsko. Da ne mislimo da nam je mir zagarantovan.

(уторак, 30. јул 2019, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

O

Kukala im majka kad pred lice Bozije stanu!!!

(уторак, 30. јул 2019, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

hm

Pa vidi se odrasla osoba sa loptom i verovatno je to neki trener koji vaspitava na terenu svoji tim.. Oni svoju decu od malena vaspitavaju da mrzi i da ubijaju i zato će naša deca uvek biti žrtve jer ih ne učimo oprezu i odbrani.

(уторак, 30. јул 2019, 11:21) - anonymous [нерегистровани]

Kakvom merom sude...

...tako ce im se suditi.