Помен страдалим жетеоцима у Старом Грацком

На годишњицу страдања жетелаца у Старом Грацком служен је парастос и одата пошта. Породице страдалих очекују да случај преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК.

Навршило се 20 година од масакра у Старом Грацком код Липљана, када је убијено 14 српских жетелаца док су убирали летину. Парастосом, полагањем венаца и паљењем свећа обележено је страдање српских жетелаца.

У нападу су страдала четири члана породице Јанићијевић, од којих је Новица имао 17 година. Убијен је и Андрија Одаловић, браћа Живић, браћа Цвејић, Ђекић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

За један од најтежих злочина над Србима на Косову у Метохији по доласку међународне мисије нико није сносио одговорност.

У Старом Грацком служен је парастос којем су присуствовали чланови породице, представници Владе, цркве, локалне власти.

На скупу је речено да су британски војници извршили истрагу и утврдили починиоце, али да су за Унмикове истражиоце починиоци нестали без трага. 

Предмет је касније предат Еулексу, који је обуставио истрагу уз образложење да немају довољно доказа за подизање оптужнице. Сви се уздају у нови Специјални суд.

"Остајемо у нади да се савест великих моћника у свету није сасвим угасила и да ће можда нови Специјални суд за злочине ОВК коначно расветлити овај и бројне друге послератне злочине над Србима који су почињени не у рату, већ у време међународно гарантованог мира", рекао је епсикоп рашко-призренски Теодосије.

Поред 14 жетелаца, у Старом Грацком је пре 20 година живот изгубило још петоро Срба и то од касетних бомби током НАТО бомбардовања.

Ђурић: Правда за српске жртве не постоји 

Поводом годишњице страдања српских жетелаца, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је овај злочин данас мрља на образу, пре свега, међународне заједнице, која је била неми посматрач масакра невиних људи и која ни после две деценије ништа није учинила да се злочинци пронађу и приведу правди.

"На тај начин, међународна заједница, која је преузела одговорност да на Косову и Метохији осигура безбедност, право и правду за сваког појединца, заједно са представницима привремених институција самоуправе у Приштини шаље поруку да су злочини над Србима на Косову и Метохији дозвољени и да правда за српске жртве не постоји", каже Ђурић.

Истиче да је српски народ решен да остане и опстане на нашој светој косметској земљи, упркос свим неправдама и притисцима. "На неправду су Срби навикли, али на угњетавање и понижавање никада", рекао је Ђурић.

"И Србија је данас јача, спремнија и одлучнија да на евентуалне такве покушаје одлучно одговори и заштити свој народ на својој територији. Србија неће дозволити терор и злочине над Србима у покрајини", каже Ђурић.

Србија неће дозволити масовно насиље над Србима на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ је упозорио привремене приштинске институције да њихово ћутање и нереаговање на насиље над Србима може да има огромне последице, а међународној заједници поручио да већ одавно не врше свој посао за који су плаћени и због чега су послати на КиМ.

"То како се према Србима на КиМ односе приштинске институције је срамота, а ово насиље је и спровођено директно од представника приштинских институција", рекао је Ђурић. 

Како је рекао директор владине Канцеларије, не може се само застрашивањем назвати то што је један седамдесетогодишњи човек пред својом супругом извучен из аутомобила - и то члан једне од ретких српских породица у Гњилану и пребијен.

Подсетио је и да је дан пре тога ухапшен на Јарињу други Србин, који је такође са својом супругом, био да посети своје огњиште у близини Грачанице.

"Цела та кампања која се води има за циљ да Србе додатно застраши, има за циљ да пред домаћом албанском јавношћу на КиМ направи неку врсту лажног баланса у којем ће се вршити додатни притисак на Србе на терену и последица једне шовинистичке еуфорије на коју је претходних дана упозоравао и председник Александар Вучић", рекао је Ђурић.

Као важну поруку српском народу на Космету, истиче то да је цео српски народ и држава Србија уз њих и да било какво масовно угрожавање безбедности Срба на КиМ неће бити толерисано.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво