Три детета некима није много

Од отварања 2015. године, у болници у Пасјану, највећем српском селу у Косовском Поморављу, рођено је 413 беба а од почетка ове године 68. Колико је та болница важна за Србе на Космету, говори и податак да се тамо лечи око 30.000 пацијената.

Камера је забележила први оброк новог члана породице Богдановић, најмлађег становника Косовског Поморавља. Рођена је са три килограма и триста грама, у породилишту Опште болнице у Пасјану.

Мајка Марија Богдановић каже да јој је то трећа беба и да је све добро прошло.

На питање како то да се све више младих у том крају одлучује за треће дете, Марија каже да три детета није много.

Од 2015. године, када је отворена болница, рођено је 413 беба.

"На Косову и Метохији једино у Косовском Поморављу у 2018. забележен је скок порођаја у односу на 2017. Наше породиље и брачни парови не морају ићи пут Врања или Косовске Митровице, овде могу добити све што им је потребно", истиче главних техничар Сретен Трајковић.

На одељењу има око двадесет кревета, каже гинеколог др Марина Јовановић. Указује да имају и операциону салу где се порођај може завршити царским резом.

Имају све услове, најсавременију опрему, коју је обезбедила Србија. Недостаје једино апарат за испитивање слуха код беба. Анестезиолог др Иван Јошановић истиче да су добили исте апарате попут оних у централној Србији.

Прво је отворено породилиште, са операционом салом, затим одељење педијатрије, а недавно и Интерно одељење.

"Услови су одлични, имамо добре апарате, довољно лекова за сада, надамо се да ћемо наставити да радимо тим темпом", наводи начелник Интерног одељења др Зоран Михајловић,

Више је српских села у Косовском Поморављу, у свима постоје амбуланте, а у већим, попут Шилова и Ранилуга, раде 24 сата.

Функционише и служба кућног лечења, патронажна, за трансфузију, имају опремљена возила Хитне помоћи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Tito (Josip Broz Tito) veliki prijatelj Enver Hodze, za vreme njegovog carovanja, kumovao je svako deseto albansko dete na Kosovu, pored "ostalih" stvari sto je radio za Kosovo.