Појачане контроле ветеринарске инспекције

Ветеринарска инспекција је на целој територији Србије појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране, будући да високе летње температуре носе ризик по безбедност хране животињског порекла.

Посебна пажња се усмерава на објекте брзе хране, оне у којима се производи сладолед, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, као и јавне градске пијаце, односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе, саопштило је Министарство пољопривреде.

Подсећају да је само неколико сати на високим температурама довољно да се из једне бактерије у храни развије два милиона њих.

У веома кварљиве врсте хране спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонеза и млечни производи.

Како се наводи у саопштењу, дешава се да инспектори затекну у промету храну која се не чува у адекватним условима већ је изложена дејству повишених температура и атмосферским утицајима. 

Зато упозоравају да се у периоду са високим температурама храна мора чувати на ниским температурама у такозваном "хладном ланцу".

Инспектори предузимају мере у ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању.

Зависно од утврђених неправилности налаже се отклањање недостатака, забрањује се обављање делатности и стављање у промет неисправне хране, повлачење и уништавање на лицу места затечене неисправне хране, док се против починилаца прекршаја предузимају управне радње.

Највећа одступања и неправилности уоче се у поступцима са храном у објектима намењеним за складиштење хране животињског порекла и на тржницама великих градова.

Потрошачима се саветује да лако кварљиве производе животињског порекла купују само у објектима и продајним местима где се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе. 

Сумњу у исправност хране животињског порекла грађани могу поставити већ на основу промене боје, мириса и где је могуће укуса.

У кућним условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране, јер се микроорганизми лако преносе.

Храну би требало чувати у расхладним уређајима, обавезно добро термички обрадити пре конзумације, а у летњем периоду не препоручује се држање куване хране дуже од пет дана у фрижидеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се