Мала матура на испиту, Заштитник грађана контролише Министарство

Поводом одлагања и померања завршног испита из математике за ученике осмих разреда Заштитник грађана, поступајући по сопственој иницијативи, покреће поступак контроле законитости и правилности рада Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Министар каже да је тест "проваљен" и да ће појединци бити кажњени а Тужилаштво тражи од полиције да истражи све околности у вези са полагањем тестова.

Како се наводи у саопштењу Заштитника грађана, он ће тражити од министарства релевантне информације о свим чињеницама и околностима које су довеле до одлагања завршног испита из математике, које је недопустиво.

"Заштитник грађана путем средстава јавног информисања дошао је до сазнања да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја одложило полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за 18. јун 2019. године у девет часова за четвртак, 20. јун 2019. године", наведено је у саопштењу.

Како се додаје, према информацијама које су пренела средства јавног информисања, до одлагања је дошло због тога што су се на друштвеним мрежама појавили руком писани задаци из математике, које је осмаци требало да имају на тесту.

Да неће бити теста из математике, ученици су сазнали кад су стигли у школу.

Просветни саветник Пчињски округ Јовица Стевановић наводи да су тестови на том подручју дељени између пет и 30 и седам часова ујутру.

"Директори школа у пратњи полицијских службеника су кренули ка својим школама. Већ кад су пристизали негде око осам часова смо сазнали за да је школска управа Лесковац обавештена од стране министарства да тест из математике неће бити рађен, односно да се он одлаже за четвртак", објашњава Стевановић.

Фотографије комбинованих тестова које су се појавиле на друштвеним мрежама су лажне, према томе, тестови за полагање тог дела мале матуре нису "процурили", па ће сутра бити одржано полагање комбинованих тестова, тврде надлежни. И са тестом из српског језика, кажу, све је у реду.

Претходно је Посебно одељење за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело захтев полицији да истражи све околности случаја у вези са полагањем тестова из математике који су јутрос отказани.

Министарство просвете је јутрос саопштило да осмаци данас неће полагати тест из математике, већ у четвртак. Министар Младен Шарчевић је рекао да је тест "проваљен". 

Због тога су мали матуранти одржали протест испред ресорног министарства и зграде Владе. На протесту су саопштили да ће захтевати да се поништи овогодишња матура.

Који су следећи кораци? 

У среду ће се, према првобитном плану, полагати комбиновани тест, али се не зна која верзија. Ту одлуку ће донети министар Младен Шарчевић. Тест из математике матуранти ће полагати у четвртак. У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања за РТС кажу да су тестови већ одштампани. 

"Сви смо затечени али смо спремљени за овакву ситуацију и сви тестови постоје и у резервној варијанти и они су направљени према образовним стандардима", навела је Драгана Станојевић, руководилац центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Мала матура један је од важних тренутака у животу ђака, али и тест за образовни систем и за све који су на било који начин укључени у организацију.

"Ми у тренутку завршног испита на крају основне школе тестирамо рад наших наставника у основним школама као што ћемо у једном тренутку, за две године, на сличан начин то радити и на крају средње школе, зато је тај тренутак јако битан за све нас", каже Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Пре шест година су три особе ухапшене и осуђене због крађе тестова за малу матуру. Једна је осуђена на условну казну затвора од четири месеца, са роком јављања од две године, док су друге две особе добиле нешто ниже затворске казне.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи