Мала матура на испиту, Заштитник грађана контролише Министарство

Поводом одлагања и померања завршног испита из математике за ученике осмих разреда Заштитник грађана, поступајући по сопственој иницијативи, покреће поступак контроле законитости и правилности рада Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Министар каже да је тест "проваљен" и да ће појединци бити кажњени а Тужилаштво тражи од полиције да истражи све околности у вези са полагањем тестова.

Како се наводи у саопштењу Заштитника грађана, он ће тражити од министарства релевантне информације о свим чињеницама и околностима које су довеле до одлагања завршног испита из математике, које је недопустиво.

"Заштитник грађана путем средстава јавног информисања дошао је до сазнања да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја одложило полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за 18. јун 2019. године у девет часова за четвртак, 20. јун 2019. године", наведено је у саопштењу.

Како се додаје, према информацијама које су пренела средства јавног информисања, до одлагања је дошло због тога што су се на друштвеним мрежама појавили руком писани задаци из математике, које је осмаци требало да имају на тесту.

Да неће бити теста из математике, ученици су сазнали кад су стигли у школу.

Просветни саветник Пчињски округ Јовица Стевановић наводи да су тестови на том подручју дељени између пет и 30 и седам часова ујутру.

"Директори школа у пратњи полицијских службеника су кренули ка својим школама. Већ кад су пристизали негде око осам часова смо сазнали за да је школска управа Лесковац обавештена од стране министарства да тест из математике неће бити рађен, односно да се он одлаже за четвртак", објашњава Стевановић.

Фотографије комбинованих тестова које су се појавиле на друштвеним мрежама су лажне, према томе, тестови за полагање тог дела мале матуре нису "процурили", па ће сутра бити одржано полагање комбинованих тестова, тврде надлежни. И са тестом из српског језика, кажу, све је у реду.

Претходно је Посебно одељење за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело захтев полицији да истражи све околности случаја у вези са полагањем тестова из математике који су јутрос отказани.

Министарство просвете је јутрос саопштило да осмаци данас неће полагати тест из математике, већ у четвртак. Министар Младен Шарчевић је рекао да је тест "проваљен". 

Због тога су мали матуранти одржали протест испред ресорног министарства и зграде Владе. На протесту су саопштили да ће захтевати да се поништи овогодишња матура.

Који су следећи кораци? 

У среду ће се, према првобитном плану, полагати комбиновани тест, али се не зна која верзија. Ту одлуку ће донети министар Младен Шарчевић. Тест из математике матуранти ће полагати у четвртак. У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања за РТС кажу да су тестови већ одштампани. 

"Сви смо затечени али смо спремљени за овакву ситуацију и сви тестови постоје и у резервној варијанти и они су направљени према образовним стандардима", навела је Драгана Станојевић, руководилац центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Мала матура један је од важних тренутака у животу ђака, али и тест за образовни систем и за све који су на било који начин укључени у организацију.

"Ми у тренутку завршног испита на крају основне школе тестирамо рад наших наставника у основним школама као што ћемо у једном тренутку, за две године, на сличан начин то радити и на крају средње школе, зато је тај тренутак јако битан за све нас", каже Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Пре шест година су три особе ухапшене и осуђене због крађе тестова за малу матуру. Једна је осуђена на условну казну затвора од четири месеца, са роком јављања од две године, док су друге две особе добиле нешто ниже затворске казне.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 22:51) - Маја [нерегистровани]

Решење је

Мала смо ми земља, а много превараната, свима пада на памет да се знање може купити, мада је јасно да не може и да ко упише школу која му по знању не одговара, тешко ће је завршити, јер, не лези враже, не може баш код свих и за сваку проверу знања да се вара.
Решење је да сваки ђак добије другачији тест. На пример, припремити по неколико хиљада питања за сваки тип теста и/или мењати комбинације и редослед задатака, свако дете под шифру или подела тестова ђацима по случајном избору. У том случају, чак и да неко провали сва могућа припремљена питања и задатке, мораће добрано да се помучи и научи доста, а преписивање у том случају немогуће.

(уторак, 18. јун 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Zašto?

Deca koja su imala sve petice od 5 do 8 razreda će promašiti neko pitanje ili se neće setiti odgovora i zbog toga on/a neće upasti u školu koju želi i koju zaslužuje,za školu koju se borio/la 8 godina svog života,sram vas bilo!

(уторак, 18. јун 2019, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Kako vas nije sramota kao da diplomiramo a ne da radimo prijemni preterali ste u drzavi kojoj su niske plate ljudi neki ni za hleb nemaju trazite znanje genijalca trazite od dece 14 godina sramota

(уторак, 18. јун 2019, 19:29) - Mićko [нерегистровани]

OSTAVKA MINISTRA I NJEGOVOG KABINETA

Ko će da dokaže da je test iz srpskog regularan?? I testovi na svim takmičenjima koja se boduju su bili provaljeni!!! To je više nego očigledno!!! Potrebno je samo pogledati rezultate i škole!!!
Moje dete je vredno učilo 8 godina, platio sam 45 000 privatnoj školi za pripreme koje su trajale 6 meseci i plus nekoliko privatnih časova!!! Ko će meni i detetu da nadoknadi stres i novac i živce koje smo pogubili zbog idiota??? Ostavka ministra i svih njegovih pomoćnika , a sve koji su u tome učestvovali u zatvor bar 5 godina , pa više nikom ne bi palo na pamet da to radi!!! Nisam za to da se deca upisuju bez mature jer su ogromnom broju neznalica na kraju 8 razreda poklonjene ocene, pa se sada oni izjednačavaju sa onima koji urade test korektno!!! Dakle , treba test održati ali u regularim i fer uslovima!!!

(уторак, 18. јун 2019, 19:19) - Aleksandar [нерегистровани]

Pitanje

Zašto se na testovima prepisuje. Moje dete je učila srpski i počela pripreme još od januara meseca da bi juče na testovima njena drugarica koja nije učila za maturu i bila lošiji đak sa uspehom prepisivala zahvaljujući profesorima koji su nadzirali maturu. Sad je slučaj da će drugarica imati više bodova od nje na testu i možda ona upiše školu koju je htela a za moje dete koje je učila i nije prepisivala ne upiše željenu školu jer kompjuter računa bodove automatski. Čemu onda mala matura kad se ne pridržava pravila.

(уторак, 18. јун 2019, 18:43) - matrix [нерегистровани]

Potreban ili dovoljan uslov ?

Da li bi se znalo da je test "provaljen" da se nije pojavio na društvenim mrežama?

Moguće da je svaki test bio poznat i pre završnog ispita, ali su kupci bili pametniji pa se nije saznalo?
Kako se na neki drugi način može dokazati da test iz srpskog nije "provaljen" - nije valjda jedini dokaz to što se nije pojavio na društvenim mrežama.

(уторак, 18. јун 2019, 18:13) - Uciteljica [нерегистровани]

Kontrolisu nastavnike

Ako polaganjem zavrsnog ispita kontrolisete nastavnike, dajte onda njima da rade test, a ne deci

(уторак, 18. јун 2019, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Opet?

Opet procurili testovi... po ko zna koji put. I? Ministar još uvek nije podneo ostavku? A pošto, naravno, nije, premijer još nije smenio ministra? Ni to? A predsednik? NIje prozvao premijera što nije smenio ministra?
Pa ima li igde, osim u srpskoj demokratiji, da imate sva ovlašćenja, o svemu odlučujete, a ni za šta niste odgovorni?