Синод СПЦ о догађајима у Црној Гори 26. јуна

Ситуација у Црној Гори после најновијих догађаја у вези са предлогом закона о верским заједницама и најавом одузимања имовине Српске православне цркве биће тема седнице Светог архијерејског синода СПЦ, која ће се одржати у Београду 26. јуна, сазнаје Танјуг у Патријаршији.

Очекује се да епископи из Црне Горе известе Синод о најновијем току догађаја, како би патријарх и Синод, који су за то по уставу СПЦ овлашћени, могли да предузму кораке за заштиту цркве и народа на унутрашњем и међуцрквеном међународном плану.

Влада Црне Горе пре месец дана утврдила је Предлог закона о слободи вероисповести у коме се дефинише да ће "сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина".

Оваква одредница је готово истоветна са оном из нацрта закона који је одбачен 2015. године, због оштрог противљења СПЦ и верника у Црној Гори, а ни овај пут у припреми закона нису учествовали управо они којих се и тиче - СПЦ, нити су консултовани експерти.

Оно што је посебно изазвало оштре реакције СПЦ, верника у Црној Гори, али и тамошње и јавности у Србији је изјава црногорског председника Мила Ђукановића да ће држава радити предано на стварању црногорске аутокефалне цркве "допадало се то некоме или не", и изнео је оцену да Српска православна црква у Црној Гори чува инфраструктуру идеје "Велике Србије".

Патријарх Иринеј је реагујући на ту изјаву у емисији "Разговор са патријархом" објављеној на Јутјуб каналу ТВ Храм, рекао да оно што сада чини и наговештава да чини Мило Ђукановић изазива чуђење читавог света.

Како каже, жалосно је да човек који је на "трону својих предака" чини оно што ни Турци нису чинили.

"Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала. Да није било српске цркве, они би доживели судбину призренских комшија и примили ислам и изгубили све из српског народа", рекао је Иринеј.

У организацији Митрополије црногорско-приморске и њених епархија у Подгорици је у суботу, 15. јуна испред храма Испред храма Христовог васкрсења одржан Тројчидански сабор коме је присуствовали више хиљада верника и грађана, а од Владе Црне Горе захтевано да повуче предлог закона и да припреми нови, те да ће уколико то што скорије не учини, СПЦ још одлучније и саборно иступити у одбрану својих светиња и законских права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво