Полагање мале матуре – три испита у три дана

За будуће средњошколце, њих 69.400 у девет сати почела су полагања мале матуре. Данас је провера знања из српског, односно матерњег језика. Сутра је тест из математике, а у среду комбиновани тест из хемије, физике, историје, географије и биологије. На основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда ђаци могу да освоје највише 60 бодова, а са мале матуре 40 поена. У средњим школама и ове године има више места него будућих средњошколаца.

Тестови за полагање чувају се на одређеним пунктовима а садржај знају само три особе.

Заменица министра просвете Весна Недељковић наводи да су приликом саме израде тестова, као и током штампања и транспорта до пунктова предузимане мере заштите.

"Тестови се чувају у различитим фазама на различите начине. Док су у Заводу постоје људи који су одговорни за њихово састављање. Док су у штампарији тамо су и припадници Министарства унутрашњих послова и запослени у Министарству. Током допремања тестова на пунктове, такође нам помажу припадници МУП-а све у циљу да не би дошло до било какве злоупотребе", објашњава Недељковићева.

Додаје да ће се тестови отварати пред децом.

"На клупама су само коверте, тестови ће се отварати пред децом јер су они сада још увек у сигурносним кесама", објашњава заменица министра просвете.

Наводи да ће ђаке дочекати разредне старешине који ће их увести у просторију за полагање, проверити да ли имају ђачке књижице и потребан прибор а након тога њих ће напустити просторију и њих ће заменити дежурни наставници.

Додаје да дежурним наставницима није дозвољено да помажу деци у решавању тестова већ је на њима да спрече преписивање.

"Једном одговорношћу дежурних наставника и посвећеношћу може се спречити преписивање. Деца знају и умеју само их треба пустити. Деца имају два сата на располагању а то је сасвим довољно времена да пажљиво прочитају питања, упишу одговоре, провере ако нису сигурни и дад су сигурни у одговоре подебљају их хемијском и тек тада предају тестове", објашњава Недељковићева. 

Додаје да ће поред дежурних наставника ту бити и саветници из школских управа и инспектори. 

"Ове године смо укључили и све наше саветнике из школских управа који ће долазити и контролисати сам процес. У помоћ смо позвали и инспекторе али никако у смислу репресивних мера већ само у смислу људског ресурса да и они буду подршка и имају саветодавну улогу ако нешто затреба у школи", објашњава заменица министра просвете.

Саветује ђаке да буду смирени и верују у своје знање. Додаје и да завршни испити нису препрека, већ потврда њиховог стеченог знања. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво