Последње припреме пред отварање Аеродрома "Морава"

Мање од месец дана остало је до Видовдана, за када је најављено да ће Aеродром "Морава" код Краљева бити отворен за цивилне летове. У санацију тог аеродрома држава је уложила више од милијарду динара.

Писта је пресвучена новим асфалтом и обележена, али за сада није ни продужена нити проширена. Изграђена је и нова окретница, санирана рулна стаза. Ипак, посао за Војно-грађевинску установу Београд није завршен, али ће бити, кажу, до постављеног рока.

"Остало је да се заврше радови на светлосној сигнализацији, асфалтирање је завршено. Након завршетка радова на изради сигнализације, биће омогућено слетање авиона и у ноћним условима", наводи директор Војно-грађевинске установе Београд Слободан Ракић.

У петак су мајстори ушли и у аеродромску зграду. Проверавају инсталације које нису коришћене од када је пре седам година зграда изграђена. До краја јуна ће, уверавају у "Аеродромима Србије", и ти радови бити завршени.

"Такође је у току набавка неопходне опреме за прихват и отпрему ваздухоплова, као и неопходне опреме у терминалу у смислу система за пртљаг, система за чек-ин и свега онога што чини један аеродром. Такође је у поступку и набавка опреме неопходне за функционисање запослених", наводи директор "Аеродрома Србије" Михајло Здравковић.

За посао конкурише 369 људи 

Радиће 51 запослен, а за посао конкурише 369 људи. Пре тога, Аеродром "Морава" ће морати да добије сертификат Директората цивилног ваздухопловства.

Први човек "Аеродрома Србије" каже да ће тек потом контактирати са авио-компанијама и проверити да ли су заинтересоване да лете из Лађеваца.

"На основу оног истраживања које ми имамо са колегама из Рашког округа, дакле, ми очекујемо да ту буду летови пре свега негде према Турској и према Немачкој као земљама ка којима највише гравитирају и путници и роба из тог дела Србије", рекао је Здравковић.

Очекивања од аеродрома 

Привредници очекују бржи и лакши контакт са иностраним партнерима, а туристички центри више гостију.

"Али ће много значајније бити наставак реализације пуштања у функцију овог аеродрома, мислим у делу карго саобраћаја. Тај део ће тек дигнути привреду овога региона. И, наравно, почетак морамо погурати и наћи начина да карго-саобраћај што пре заживи", истакао је Звонко Туфегџић, директор краљевачке Регионалне привредне коморе.

Пре деценију је једанаест локалних самоуправа у овом делу Србије учествовало у изради студије оправданости отварања Аеродрома "Морава". Она је показала да на сат времена вожње од аеродрома живи око 600.000 људи, а на два сата, милион.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво