Археологија и гондола неспојиве, сајле (засад) не помажу

Наставља се полемика о градњи жичаре у престоници. И док се део стручне јавности противи – власт у Београду остаје при одлуци да се гради. Чека се и коначна одлука Управног суда да ли ће израдња имати последице по културно добро – Калемегданску тврђаву и животну средину. А до тада још једно питање – да ли су потребна и шта би открила археолошка истраживања?

Став заменика градоначелника Горана Весића да ће гондола бити изграђена, не мења се ни после полемике која траје месецима, а коју је недавно подстакло и мишљење Одељења историјских наука Српске академије наука и уметности (САНУ).

"Оно сматра да би се било каквом додатном интервенцијом на том комплексу, који се не уклапа у његов историјски профил, нанела једна велика штета, посебно због недовршених археолошких и других истраживања, мада је питање да ли ће икада бити завршена. Ми можемо да дођемо у ситуацију да уништимо нешто што у овом тренутку не знамо ни да постоји", објашњава генерални секретар САНУ Марко Анђелковић.

Горан Весић истиче да Археолошки институт учествује у том пројкету, а он је такође део САНУ.

"Кад се градила Ајфелова кула такође су њихови академици били против, па је та Ајфелова кула изграђена и данас је симбол Париза", каже Весић.

Хоће ли жичара повезати Калемегдан и Парк Ушће? Знак питања још је већи после судске обуставе припремних радова. Зауставио их је Управни суд у Београду до доношења коначног решења о законитости дозволе за извођење припремних радова коју је издало Министарство грађевинарства.

"Локалитет за изградњу гондоле је одређен планом детаљне регулације, а овим археолошким ископавањем је требало да се потврди или да се утврди има ли нечега што треба штитити на том локалитету", појашњава Александра Дамјановић из Министарства грађевинарста, саобраћаја и инфраструктуре.

У Европа ностра су за алтернативно решење 

За организуцију Европа ностра, која је посвећена очувању културног наслеђа, дилеме нема.

"Градњом гондоле би се угрозила аутентичност и интегритет тог римског слоја. Београдска тврђава има много много слојева, говоримо о археологији римског периода. Постоје алтернативна решења која би се могла применити а то су или пешачки мост или еколошки бродићи", наводи Снешка Квадвилих Михаиловић из Европа ностре.

Горан Весић, међутим, тврди да гондола нема везе са Београдском тврђавом и да парк Калемегдан није исто што Београдска тврђава.

"План је увек био да се ураде археолошка истраживања, да се види шта ту постоји, да се у складу са тим тражи грађевинска дозвола за изградњу гондоле. Значи грађевинска дозвола за изградњу годноле није ни тражена", рекао је Весић.

Сматра да се противници гондола плаше археолошких истраживања је "знају да тамо нема ничега". "Лагали су, писали су да је тамо 30 метара бедема рисмког кастрома, ајде да видимо да ли ће бити", каже Весић.

И док Министарство грађевинарства припрема жалбу Врховном касациноном суду на одлуку Управног суда да заустави прирпемне радове, Европа ностра од Уставног суда тражи да утврди да ли је план детаљне регулације Београда, на основу којег је издата дозвола, у складу са планом генералне регулације.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво