Купили стан, а извршитељи закуцали због туђег дуга

Искуство нас је научило да при куповини стана треба бити врло опрезан. Треба детаљно прегледати све папире и имати увид у Катастар. Према случају породице Павићевић, не треба заборавити ни проверити да ли стан постоји у Агенцији за привредне регистре.

Две године после куповине стана, на вратима се појавило обавештење јавног извршитеља и шок за власника после читања.

"Схватили смо да се на нашој приватној адреси постоји предузеће", каже власница стана Станка Павићевић.

У катастру чист стан приликом куповине, али да је још седиште фирме неколико година породица је сазнала увидом у Агенцији за привредне регистре.

"Речено ми је да постоји закон који то дозвољава, али и да постоји једна тачка у том закону где се за то одговара три до пет година. Никада нисам сазнала којим методама да искористим ту тачку", наводи Павићевићева.

Кад региструје фирму, оснивач пријављује и седиште, одговара за тачност података без доказа о адреси седишта, одговорила нам је Агенција.

Међутим, према пореским прописима, власник је дужан да пријави податке о пословним просторијама, да буде доступан, а ако то није, може да му се привремено одузиме ПИБ, али ако измирује порез, нема понекад ни провера.

Власници стана су тек накнадно сазнали податке о оснивачу и његовим пословима са градом на другој адреси у којима је остао дужан 100.000 евра. У потрази за наплатом или имовином, град је ангажовао извршитеље, а где ће најпре него у седиште.

Долазили су неколико пута разни и увек су били изненађени што овде нема ништа од тражене фирме, али остаје страх.

Скидање ПИБ-а и пасивизирање адресе седишта 

Према речима јавног извршитеља, овде се најпре мора скинути адреса фирме и то у Пореској управи општине. Тражи се скидање ПИБ-а и пасивизирање адресе седишта.

"Уобичајно је да пореска инспекција изађе на лице места и утврди прво да не постоји истакнута фирма, а затим да не постоји ни седиште те фирме и аутоматски они раде скидање ПИБ-а и пасивизирање адресе", објашњава јавни извршитељка Снежана Петровић.

Друга могућност је да се на основу података из АПР-а поднесе кривична пријава против одговорних лица уз законске доказе.

"Са тим доказима ће се обуставити сваки поступак извршења. Неће долазити извршитељи да плене имовину, а нарочито се неће завирати у власничка права која има", истиће Петровићева.

Стан не може бити предмет дуга, па према томе нема ни опасности од накнадних трошкова, каже извршитељ Снежана Петровић.

Осим што трагају за имовином, извршитељи немају строгу обавезу осим да повериоца обавесте о затеченом стању.

Град би, у овом случају, могао да пронађе друго средство извршења или да настави по старом, па се посете извршитеља могу наставити све док трећа страна не отклони сумње са своје имовине. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво