Шта се све може наћи у конкурсу и информатору за средњошколце

У продаји је Конкурс за упис у средње школе. Сматрамо да би требало ученике и родитеље и штампаним издањем да обрадујемо бројем места и понудом средњих школа, рекао је за РТС посебни саветник министра просвете Александар Пајић.

У Конкурсу за упис у средње школе је понуда свих гимназија у Србији, средњих стручних школа, затим нових образовних профила и школа и дуалних занимања.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Александар Пајић, посебни саветник министра просвете и председник Републичке комисије за упис у средње школе рекао је да на сајту Министарства просвете постоји конкурс већ десетак дана.

"Школе су обавештене, али сматрамо да би требало ученике и родитеље и штампаним издањем да обрадујемо бројем места и понудом средњих школа", рекао је Пајић. 

Према његовим речима, у конкурсу се налазе све школе, сви образовни профили и одељења која ће ове године бити уписивана у Србији.

Постоји и додатак – Информатор, где је "Просветни преглед" урадио преглед у последње три године – колики је тај минимални број бодова био потребан да би се ученик уписао у одређене смереове који постоје у школи. 

Новина су нова места за будуће средњошколце. Ове године доста је интересовања за билогоију и хемију, три ученика на једно место.

"Улажемо у најбоље ученике и отварамо одељења која школују будуће академске грађане највишег нивоа, ове године смо предвидели 4.436 места у специјализованим одељењима и  више од 7.000 ученика се јавило", напомиње Пајић.  

Највеће интересовање је, а што подржава Министарство просвете, да су урађени наставни програми за ученике са посебним способностима за биологију и хемију.

"Очекивали смо велико интересовање, више од три ученика је на једно место, 328 ученика се јавило на 100 места што је ове године то прва година да уписијемо та одељења – уписујемо у Гимназији "Бора Станковћ" једно одењење, у Првој крагујевачкој гимнаизији једно одењење, у Петој и Осмој гимназији у Београду по једно одељење  и у Змај Јовиној Гимназији у Београду - једно одењење", наводи Пајић.

Додаје да постоје и одељења за надарене ученике.

"Имамо и билингвална одељења, уметничке музичке балетске школе, тако да је понос радити са надареним уечницима где раде врхунски предавачи. Ова одељења за надарене ученике имају по 20 ученика у одељењу", каже Пајић.

Када је реч о дуланом образовању, Пајић каже да сваке године покушавају да буду иновативни и да удовоље захтевима привреде. 

"Министарство просвете је урадило преко 20 дуалних образовних профила у последње три године. Ове године идемо са четири нова – техничар за безбедност информационо- комуникационог система у ваздушном саобраћају, индустријски кројач,  инсталатер грејне и расхладне технике и руковалац грађевинсаком механизацијом", каже Пајић.

"Радимо на квалитетном образовању" 

Према његовим речима, сваке године се шири број ученика који уписују та одељења, затим повећава се обухват територије на којој су те школе, повећава се број компанија.

"Радимо на квалитетном образовању", каже Пајић и додаје да су прошле године очекивања премашена.

Сваке године све већи број места, сада је 3.500 места, ученици виде као бенефит да у реланом радном окружењу могу да да стичу знања. 

"Учинили смо све да доступност образовања буде на најавишем нивоу и да квалитет образовања буде врхунски", каже саветник. 

Додаје да су са "Просветним прегледом" потрудили да се ученици који желе да упишу средњу школу информишу шта је од докумената потребно, шта се бодује.

"Успех из школе се бодује, 60 бодова, а 40 бодова добијају на завршеном испиту", објаснио је Пајић.  

Саставни део Конкурса су и Пријава за испит и листа жеља, на чијем списку може да буде наведено највише 20 образовних профила, потенцијалних будућих занимања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво