Поповић: Могућност жалби на одлуку о докторату Малог

Сви запослени на Универзитету у Београду који су у наставном или научном звању могу поднети иницијалну жалбу на одлуку наставно-научног већа ФОН-а о докторату актуелног министра финансија Синише Малог, одлучено је на седници Сената УБ.

Жалбе се могу поднети до 24. маја, а ректорка Универзитета проф. Иванка Поповић све жалбе проследиће Одбору за професионалну етику УБ, који ће у року од 120 дана донети коначну одлуку. Тиме ће бити стављена тачка на цео случај.

Стручна комисија коју је формирао ФОН, дала је мишљење да докторат актуелног министра финансија није плагијат и да га треба промовисати у звање доктора наука. Њихово стручно мишљење усвојила је Етичка комисија ФОН-а, а затим и наставно- научно веће ФОН-а (од 100 присутних 72 било за).

Правилником УБ предвиђено је да само ректор може поднети жалбу Одбору за професионалну етику, јер је универзитет иницирао преиспитивање оригиналности доктората Синише Малог.

Како би се обезбедила транспарентност целог поступка, каже Поповићева, Сенат је да данашњој седници одлучио да сви запослени на УБ који су у наставном или научном звању могу да поднесу жалбу.

"Сенат је данас обавештен од декана ФОН-а шта је била одлука њиховог наставно-научног већа по том питању. Сада се отвара могућност подношења жалби", рекла је ректорка Поповић новинарима након седнице Сената.

Након тога, ректорка ће све иницијалне жалбе проследити Одбору за професионалну етику УБ, што је друга инстанца која ће се бавити жалбама.

"Они имају 120 дана да донесу коначну одлуку и тиме ће се поступак завршити", нагласила је она.

број коментара 0 Пошаљи коментар