Насиље није приватна ствар, већ кривично дело

Од почетка године у породичном насиљу живот су изгубиле четири жене. Број жртава породичног насиља се смањује, кажу у МУП-у. Наводе да је ухапшено 407 особа због тог кривичног дела. Подаци показују да су у нашем друштву жене најчешће дискриминисане, од породице до положаја на радном месту. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да је проблем што у друштву постоји висока толеранција на дискриминацију.

Повереница за заштиту равноправнсти Бранкица Јанковић рекла је за Јутарњи дневник РТС-а да је проблем што се дискриминација не пријављује у оној мери у којој посотоји, па тек када нешто изађе у јавност види се да се ради о драстичном случају дискриминације.

"Ми немамо овлашћења да наступамо по сулжбеној дужности. Зато су нама случајеви који дођу до јавности значајни. Нису притужбе нашој инистуцији једини показатељ постојања дискриминације, јер се грађани плаше да пријаве дискриминацију, плаше се добијања отказа и постоји високи ниво толераниције на бројне проблеме са којима се људи суочавају на послу", истиче Јанковићева.

Наводи да је ОЕБС објавио велико трогодишње истраживање о распрострањености насиља и да је превенција оно што недостаје.

"Неспорно је да имамо добре резултате примене закона. Систем заштите добро функционише, али суочавамо се са проблемом да не радимо добро на превенцији. Једна четвртина жена, односно 29 процената жена сматра да је насиље приватна ствар и да нико не треба да се меша и да се од жене очекује да буде физички атрактивна, да буде смерна и љубазна у односима са другим људима. То очекивање шта жена треба да ради да не буде изложена насиљу и малтретирању је податак због којег треба да нам се упали црвено светло", истиче Јанковићева.

Каже и да је неспорно да треба да се уведу промене у самом образовању по питању насиља, али да је проблем што велики број људи мисле да је то приватна ствар.

"Треба да позивамо људе да насиље није приватна ствар, већ кривично дело и да пријављивањем шта се ради код комшије не нарушавамо туђу приваност, већ обављамо грађанску дужност", напомиње повереница.

Трећина притужби су притужбе жена које се јављају јер су дискриминисане на тржишту рада. 

"Када у поступку утврдимо да је дошло до дискриминације, већина оних који су извршили дискриминацију су спремни да промене. И ту је разлог, пре свега, изложеност јавности", каже Јанковићева.

Наводи да је и пробелм у закону који је донет пре четири године, а који ограничава максималан борој запослених, јер угрожава виталне службе инситуција у које грађани долазе да изврше своја грађанска права.

"Поставља се питање ефикасности и да ли ће јавне службе моћи да одговоре уколико нема довољно запослених. И поставља се питање ко је онда одговоран ако се нешто деси. Време је да се сагледају проблеми са примерном и да се виталним службама омогући да нормални функционишу", истиче Јанковићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво