Зашто вршачки пензионери враћају граду паре

Вршачки пензионери имају велики проблем. Преиначена је одлука Вишег суда на основу које им је враћен новац од самодоприноса за канализацију, па су сад добијено дужни да врате али и да плате судске трошкове. Градоначелница Вршца каже да град неће иако има право принудно наплаћивати судске трошкове.

Иако су из градске управе у Вршцу више пута упозоравали пензионере на одлуку Уставног суда која говори у прилог томе да ће вршачки пензионери новац који су добили на основу самодоприноса морати да врате уз све припадајуће судске трошкове – њих близу 1.000 није уважило тај апел, па ће поједини сада морати да врате више од 200.000 динара.

"Тужила сам и добила спор. Требала сам да добијем 17.000 динара, међутим са каматом сам добила 30.000 динара, остало су добили адвокат и извршитељ. Разговараћу са њима, да видимо шта ћемо даље", наводи Мирјана Гвозденов, пензионерка.

Нико од вршачких адвоката који су, поред новосадаских адвокатских канцеларија, заступали вршачке пензионере у спору против града, није желео да за РТС коментарише новонасталу ситуацију.

У градској управи кажу да сада велики број пензионера помоћ тражи у градској кући.

"Људи постављају питања, желе да врате новац који су добили али они не знају, нико их није обавестио и није им објаснио да не требају само да врате новац који су добили већ и новац који су добили њихови адвокати који се сада не јављају на телефоне. То је природно, они су завршили свој поступак онда када су се наплатили. И зато смо јуче разговарали са њиховим представницима. Заузели смо став да не идемо у принудну наплату ових трошкова", наводи Драгана Митровић, градоначелница Вршца.

Петар Вулетин, председник градског удружења пензионера наводи да је договорено да се на једном вишем нивоу донесе закључак на основу кога би се ослободили неких трошкова.

То значи да град Вршац неће ићи у принудну наплату трошкова судског процеса иако на то има право, па око 3.000 пензионера који нису наплатили самодопринос неће имати трошкове, док ће 1.000 њих морати да врати оно што је скинуто из буџета града на њихово име, а по основу самодоприноса, али им град неће наплатити судске трошкове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво