Зауставити увреде на јавној сцени

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да су на јавној и политичкој сцени Србије већ дуже време све интезивнији међусобне увреде, говор мржње, понижавајући и увредљиви ставови.

У саопштењу поводом представљања препоруке за борбу против дискриминације и говора мржње које се односе на понашање политичара и медија повереница је навела као последње примере "вређања премијерке али и других жена, грађана из унутрашњости, новинара, политичара са локала, али и вулгарних вербалних испада јавних личности".

Повереница је позвала све актере у јавном простору на одговорност и нагласила да велику улогу у ширењу мржње, нетрпељивости и увредљивих ставова имају медији и друштвене мреже.

Јанковић је подсетила на препоруку интернет порталима који су дужни да предузму све потребне мере у циљу спречавања објављивања садржаја и коментара којима се овакви ставови шире и подстичу.

У саопштењу се наводи да Европска мрежа тела за равноправност Еквинет, чији је Повереник за заштиту равноправности пуноправни члан, представља препоруке на догађају "Борба против расизма и дискриминације" у Европском Парламенту, у оквиру Недеље солидарности народа и борбе против расизма и расне дискриминације.

У препорукама се, поред осталог, наводи да равноправан третман и недискриминација представљају минимум општих стандарда понашања и да је обавеза свих да их у свакој прилици поштују.

Странке, политичари и људи који их подржавају, морају се у изношењу својих ставова уздржавати од употребе дискриминаторног језика и говора мржње, наводи се у саопштењу.

Исту обавезу, како се додаје, имају и медији који у свом извештавању морају да воде рачуна о преношењу ставова који у себи садрже говор мржње уз критичко промишљање контекста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво