Како да родитеље не боли глава због екскурзије

Школске дане ђаци памте и по екскурзијама, а родитељи великим ратама које су месецима отплаћивали за излет, рекреативну наставу и путовање детета у иностранство. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да неће дозволи пљачку напумпаним ценама за екскурзије, и да сваку сумњу родитељи пријаве просветној инспекцији.

Седмодневна рекреативна настава на Тари, родитеље ђака који похађају ОШ "Јанко Веселиновић'' кошта око осамнаест хиљада динара. У ту цену урачуната је надокнада за наставника која износи четири хиљаде. У одабиру агенције која организује екскурзије, у тој шабачкој школи укључени су сви.

"Прво се бодује цена, затим квалитет објекта, квалитет превоза, начин плаћања, јавно је, за сваки разред, најмање пет родитеља који учествују у бодовању. На савету родитеља се одлучује и колика ће бити надокнада о бризи и чувању деце, за наставника који води. Као неко ко је радио у одељењу, верујте да то није лак посао", рекла је Љиљана Стојановић, директорка ОШ "Јанко Веселиновић".

Нижи разреди обично обилазе знаменита места у околини до којих се не путују дуго, а старији основци на екскурзији проведу два до три дана.

Татјана Маринковић, директорка ОШ "Светозар Марковић" у Крагујевцу каже да  ученици старијих разреда обилазе удаљеније крајеве у односу на Крагујевац, попут Палића, Лепенског Вира, Златибора, Таре.

"Током осмогодишњег школовања они обиђу целу Србију, са свим неким значајнијим историјиским, географским садржајима који су битни за наставини план и програм", каже Маринковићева.

Љиљана Стојановић каже да се деца социјализују, а некој деци је јединствена прилика да посети Београд, да бораве у хотелу, а то су све ствари које су потребне у свакодневном животу.

Безбедност деце, цена и начин плаћања, за родитеље су пресдуни код избора дестинације.

Због мањих трошкова и лакше организације, школе се углавном одлучују за агенције из њихове околине. Тендер и захтеви, диктирају цену која је често спорна.

"Много тога учествује у цени, гратиси, близанци, сиромашна деца, све то треба сагледати, а да будемо искрени и поштени, све то плаћа крајњи потрошач, односно родитељи", каже Зоран Петковић из "Еуротурса" у Нишу.

У школама не крију и лоша искустава са појединим агенцијама. Према речима родитеља, одлазак средњошколца на екскурзију у иностранство, кошта као летовање за целу породицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво