Кркобабић: Људи, одоше нам људи

Зауставити исељавање је национални задатак, тешка борба са неизвесним резултатима, рекао је министар у задужен за регионални развој Милан Кркобабић током посете Поморавском управном округу.

"Људи, одоше нам људи", поручио је Милан Кркобабић и подсетио да се од 24.000 људи у општини Деспотовац, средини која је са добром инфраструктуром и условима живота, готово 10.000 иселило.

На састанку одржаном у Деспотовцу, Кркобабић је са својим сарадницима представио овогодишњи Програм спровођења мера равномерног регионалног развоја, пре свега подстицањем и обновом задругарства и подсетио да је од почетка пројекта "500 задруга у 500 села" формирана чак 361 задруга, што је, сматра, јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Радном састанку на трему задругарства присуствовали су Председник Одбора за село САНУ Драган Шкорић, члан тог Одбора Зоран Кесеровић, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, руководство општине, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Поморавља.

Председник општине Деспотовац Никола Николић рекао је да ће локална самоуправа наставити да издваја значајна средства за пољопривреду, али да су свесни свих проблема са којима се произвођачи суочавају и да ће активно учествовати у свим пројектима које држава уз помоћ науке и струке реализује.

Академик Шкорић је позвао људе са села да се баве производњом већ препознатљивих производа, својствених географским подручјима са којих долазе. 

"Да направимо програме и пројекте којима ће Србија постати понос Балкана и конкурентна са великим светским економијама", позвао је Шкорић.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио домаћинство у селу Липовица које има 10 хектара под воћем, савремену интензивну производњу и сопствену хладњачу. 

Министар је своју посету Поморавском округу завршио обиласком манастира Манасија.

број коментара 0 пошаљи коментар