Годишњица злочина у Ливадицама

На данашњи дан пре 18 година у нападу на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама код Подујева, погинуло је дванаесторо и повређено четрдесет троје расељених Срба док су ишли на Задушнице у Грачаницу. За злочин нико није одговарао! Осумњичени Фљорим Ејупи, након више година суђења, ослобођен је услед недостатка доказа. Еулекс је затворио случај.

Пре 18 година активирана је мина на магистралном путу у близини Подујева. У нападу је на лицу места погинуло десеторо људи, а још двоје је повредама подлегло касније.

Најмлађа жртва нерасветљеног злочина у Ливадицама био је двогодишњи Данило Цокић. Настрадали су и његови родитељи. 

Гордана Ђорић која се налазила у првом аутобусу који је услед експлозије преполовљен  наводи да су јој слике трагедије и након 18 година свеже.

"Све оне слике које сам видела тог дана, кад се то десило, толико су свеже, једноставно сматрам док сам жива да неће избледети. Страшно је што виновници тог догађаја нису пронађени", наводи Ђорићева.

Међу настрадалима је и Мирјана Драговић. Њој и осталим погинулима, у Лапљем селу служен је парастос.

"Чини ми се са годинама да је бол већи. Ја сам рекла, у почетку се, ваљда, надате некој правди, очекујете да се кривци приведу, да се покаже прстом на њих, а како године пролазе та правда је све спорија, и више је и неочекујем. Косово и Метохија је постао простор где се не поштује никаква цивилизацијска правда, где се не поштује правда, где све може и све је дозвољено", истиче Јелена Драговић.

Канцеларија за Косово и Метохију од Међународне заједнице и Приштине захтева да поново буду отворене истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима, истичући да док год то не буде учињено, јужна српска покрајина ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе.

"Наша је обавеза да не станемо док сви злочини на КиМ не буду решени. Једино тако можемо да имамо сигурну будућност, односно будућност на овим просторима", наводи Срђан Поповић, председник општине Грачаница.

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за убиство 120-оро и рањавање 43-је Срба, који су били у аутобусу "Ниш експреса".

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификован Ејупијев ДНК. 

У нападу су погинули – Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво