Ко ради кад се не ради

Многи су са радошћу дочекали овај продужени викенд јер се данас и сутра не ради. Међутим, има и оних који Дан Државности проводе радећи пуном паром.

У сутурену Градске скупштине мењају зидне облоге. Старо платно је толико прашњаво, па није ни за додир, кажу мајстори фирме из Јагодине која одржава зграде Градске управе.

Испред Народне скупштине пресрећемо мајстора фирме "Растошница". Раде за Јавно стамбено предузеће, а у Скупштини су на заказаном послу.

"Мењамо цев која је пукла доле у ресторану и мењамо сифоне на писоарима", каже Драган Олујић из фирме "Растошница".

Осамнаест екипа ради за празник, у резерви је још 10. Има посла на унутрашњим инсталацијама, понегде копају и напољу, зову предузећа, власници станова и кућа.

"Зову, углавном се ради у року од два-три дана", додаје Драган Олујић. 

Дистрибутерима лекова чак и лакше 

Јелена Митић, руководилац маркетинга у фирми "Фармалогист", наводи да не раде свих 450 запослених у тој фирми, али логистика и продаја раде како би обезбедиле снабдевеност свих апотека.

Озбиљан је посао дистрибуција лекова и организација је таква, на улазу добисмо и упуство за безбедно кретање кроз објекат, а и снимци су према закону о оглашавању.

Петнаест хиљада километара дневно пређе 90 возила из четири дистрибутивна центра у земљи. Истоваре неколико хиљада пакета или сваке шесте секунде испоруче лек или опрему ординацији, болници, апотеци.

Празником се брже крећу возила и добро је за посао, али не раде баш све апотеке, каже Јелена Митић.

"Они нас обавесте месец, месец и по дана пре тога и онда у складу са тим правимо процедуре. Тражених лекова има довољно, не чека се, добро смо снабдевени", истиче Митићева. 

Екипа РТС-а проверила је и знање Луке Стевића, студента четврте године Технолошко-металуршког факултета. Добро се показао. 

"Данас је Сретење, устав је донет 15. фебруара 1837. године, први у тадашњој Књажевини Србији и данас је подигнут Први српски устанак", каже Лука. 

Лука живи у Студентском граду, на чијим терасама су освануле државне заставе. Мисли да је на данашњи дан одлучено и о грбу и бојама заставе. Шта каже о Болоњи и смештају у Студењаку?

"Сматрам да је доста олакшано у односу на пре када су били само испити, када сукцесивно дајемо обавезе много лакше. Смештај је одличан, није скупо", додаје Лука. 

Доста нас ради 

А један скупи аутомобил није издржао градске путеве. Пукла је зимска гума од ударне рупе иако их путари и данас крпе с преполовљеним бројем екипа.

"Ставља летње и иде замена точка, то кошта 700 динара", каже Емеран Ајатовић.

И без увећане празничне услуге за 30 одсто има довољно зараде од крпљења гуме, само је дилема возачима да ли да купе половне.

Раде пијаце, продавнице, кафићи, многи сервиси, где год има кеша и где се плаћа локал. Не пропушта се радни дан.

Не раде многи шалтерски радници, рекло би се чиновници, бирократе, корисници буџета. Неки већ смишљају како да искористе продужен распуст. Нек уживају ако могу. Има нас доста који и радимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво