Обележавање Дана државности, централна церемонија у Орашцу

Србија низом манифестација обележава Дан државности. Премијерка Ана Брнабић је на централној државној церемонији прославе Сретења у Орашцу поручила да су преломни догађаји из историје важни за разумевање овог тренутка у којем се Србија поново суочава са изазовима, изборима и одлукама које ће креирати будућност, као и да се не треба плашити изазова или неуспеха, већ да би требало бити храбар и одлучан у превазилажењу препрека, као што су то наши преци били.

Централну државну церемонију у Орашцу предводила је председница Владе Ана Брнабић која је у обраћању истакла да је наша визија модерна Србија и да ћемо победити у томе.

"Мењамо Србију и градимо бољу будућност за све наше грађане. Наша визија будућности је модерна Србија", додала је Брнабићева.

Како је рекла, одрживи развој, привредни раст, бољи животни стандард и квалитет живота за грађане је оно на чему се свакодневно посвећено ради.

"Стварамо нове могућности за будуће генерације. Грађане смо поставили у центар наше политике. Стварамо јаку економију. Мењамо слику Србије у свету", истакла је премијерка.

Нагласила је да је политика коју Србија води – политика сарадње са свим партнерима, спремност на дијалог и компромис у решавању свих отворених питања, уз пуно поштовање националних интереса Србије.

Навела је и да се поноси данашњом одговорношћу, памећу и разумом оних који воде Србију, за будуће генерације, и храброшћу коју је у Србију увео председник Александар Вучић, а коју ће, каже, пратити.

"Поштујемо све наше партнере и држимо реч. Због тога смо данас у свету препознати као поуздан партнер, а ставови Србије се уважавају без обзира да ли те ставове наши партнери деле или не", рекла је председница владе.

"Будућност зависи од нас" 

Подсетила је да је почетак Првог српског устанка, 15. фебруара 1804. године, означио почетак процеса транзиције једне привредно заостале отоманске провинције у једно од најслободнијих друштава Европе Наполеонске епохе.

Тачно 31 годину касније, на Сретење 1835. године, предвођена великим кнезом Милошем, Србија је добила један од најнапреднијих и најлибералнијих устава у Европи, Сретењски устав.

"Ти кључни и преломни догађаји из историје наше земље важни су данас за разумевање и тумачење овог тренутка када се Србија поново, као много пута до сада, суочава са значајним изазовима, изборима и одлукама које ће креирати будућност наше земље. А будућност зависи од нас", поручила је премијерка.

Истакла је да све репресалије над српским револуционарима и цивилним становништвом, чији је вероватно најпознатији симбол нишка Ћеле-кула, нису могли да сломе дух устанка.

"Убрзо затим отпочео је неповратни народни покрет српског народа, Први и Други српски устанак или под заједничким називом 'Српска револуција', јер они то и јесу били – српска сељачка револуција током које је наша земља постала једна од малобројних држава тадашње Европе у којој су феудални односи у потпуности укинути", рекла је Брнабићева.

Нагласила је да позив српског вожда Карађорђа упућен народним вођама у свих 17 нахија да устану и пруже отпор турском зулуму, данас за све нас представља симболичан позив да се решимо лоших навика, старог и превазиђеног начина размишљања и да преузмемо одговорност за сопствени живот и будућност Србије. 

"Ако желите добро себи, ако желите добро својој деци, борите се свакога дана за бољу будућност земље у којој живите. Немојте тражити изговоре, упирати прстом у друге, само зато јер је то лакше него решавати проблеме", рекла је Ана Брнабић.

"Можемо много да научимо из наше историје. Као што су наши преци у темеље српске државе усадили чојство и јунаштво, наше је да данас уградимо знање и да најмлађе адекватно спремимо за будућност", поручила је премијерка.

"Треба бити храбар и одлучан у превазилажењу препрека"

Указала је да се не треба плашити изазова или неуспеха, већ треба бити храбар и одлучан у превазилажењу препрека, као што су то наши преци били. 

"Зашто се они нису плашили ни дахија, ни моћне Отоманске империје? Јер су имали велики циљ пред собом, зато што су били храбри да сањају слободу која им је била толико далеко, али од које, по цену живота, нису одустајали. Само напорним радом и спремношћу на доживотно учење и лични развој, можемо постати друштво успешних, слободних и срећних појединаца", рекла је Брнабићева.

Поручила је и да председник и Влада Србије воде одговорну политику за коју верује да ће дугорочно донети напредак и добробит грађанима Србије, без разлика, јер је то политика суштинске трансформације земље. 

Реагујући на негодовање и звиждуке групе присутних који су носили заставе са симболима покрета Наши и Двери, премијерка је рекла да нажалост нашим прецима не одају сви једнаку част.

"Нажалост данас, када славимо наше претке, данас имамо људе који су дошли овде да звижде, данас када треба пре свега да покажемо јединство, заједништво, јединство у борби за бољу будућност због наших предака, данас имамо оне који су овде да звижде, али то је тим људима на част", рекла је Брнабићева.

"Још једна порука за оне који сте дошли овде да на овај свечани дан, на ово свето место звиждите, не испоштујете наше претке и не чујете шта радимо за нашу будућност. Видим заставе које носите, видим кога представљате и желим једну ствар да вам поручим – фашизам у Србији никада неће победити", нагласила је Брнабићева.

"Борићемо се против фашизма као што су се борили сви наши преци, борићемо се сваки дан за будућност Србије, што сте гласнији то ћемо се ми више борити. Много је Србија пропатила због фашизма, много је жртава фашизма у Србији било", рекла је Брнабићева.

Цвијановић: Наша дужност да учимо из историје

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су Срби са правом окупљени око данашњег датума и идеје државности, слободе, националног јединства, обавезе да се сачува мир и очува српски идентитет.

Поручила је да јој је част да се обрати на месту на којем је "Србија васкрснула, запалила пламен слободе и кренула пут ослобођења".

Навела је да је за живот у слободи и миру плаћена превелика цена и да је зато наша обавеза да не заборавимо жртве и да храбро корачамо у будућност, вредно радимо и градимо земљу и чувамо идентитет и језик.

"Дужност је наше политичке генерације и оних који долазе после нас да учимо из историје и заједнички чувамо мир, да слободу не бисмо више никада плаћали људским животима", рекла је Цвијановићева.

Истакла је да ће се залагати да сарадња Србије и РС буде све јача и интензивнија и да треба да буде у интересу Србије и Српске, а не на штету других или упрена против других.

"Та сарадња треба да потврди нашу блискост и дужност да радимо заједно стварајући боље услове за животе наших грађана", рекла је Цвијановићева и додала да је захвална на подршци Србије РС, и у финансијском и у сваком другом смислу.

Нагласила је и да су односи Србије и РС на највишем могућем нивоу и да у будућности могу бити само снажнији, додајући да ће време пред нама бити време изазова и да зато треба да негујемо сарадњу.

Ана Брнабић и Жељка Цвијановић положиле су ловорове венце на споменик Карађорђу у Меморијалном комплексу Орашац.

Државна церемонија почела је служењем помена Карађорђу и устаницима, који су на Збору у Орашћу пре 215 година одлучили да покрену Први српски устанак.

Помен је служио владика шумадијски Јован са свештенством, након чега су Ана Брнабић и Жељка Цвијановић положиле венце.

Церемонији у меморијалном комплексу у Орашцу присуствовали су грађани који су носили српске заставе, а завршена је културно-уметничким програмом и песмом "Востани Сербије".

Обележавању су присуствовали и министри Бранко Ружић, Зоран Ђорђевић, Ненад Поповић, посланици, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, начелник Генералштаба и представници Војске Србије, свештенство, представници амбасада и дипломатског кора. 

Гојковићева положила венац на споменик Незнаном јунаку на Авали

Претходно је поводом Дана државности председница Народне скупштине Маја Гојковић положила је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

"Вашим задивљујућим јунаштвом и огромном жртвом, несаломиви дух српског народа заувек је проткан идеалима слободе, правде и независности. То остаје завет свим будућим поколењима и пут којим ћемо јединствено и непоколебљиво корачати у будућност. Нека Вам је вечна слава и хвала", записала је Маја Гојковић у спомен књигу.

Како се наводи у саопштењу из Скупштине Србије, церемонији полагања венца, уз смотру Почасне јединице Гарде Војске Србије, присуствовали су командант Копнене војске, генерал потпуковник Мирослав Симовић и комадант РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић.

У оквиру обележавања Дана државности, ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу положио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Топола, задужбине "Краљ Петар Први", као и грађани.

Почетак церемоније на Опленцу обележила су црквена звона.

Венци су положени и на споменик Косовским јунацима у Крушевцу, Вожду Карађорђу у Врању и крај бисте Антонија Ристића Пљакића у Краљеву.

Председник Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Поводом Дана државности председник је примио честитке бројних светских званичника.

Дан државности Србије свечано је обележен и у Паризу у организацији Амбасаде Србије у Француској и у присуству великог броја јавних личности те земље. Први пут ове године Дан државности обележен је и у Амбасади Србије у Швајцарској и Лихтенштајну, са седиштем у Берну.

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. 

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем – Карађорђем на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак. Устанички скуп представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти. 

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука. Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе. 

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена. 

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво