Додељена одликовања поводом Дана државности Србије

Председник Републике Александар Вучић уручио одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије. Лауреати су својим радом допринели да Србија буде боља и успешнија, поручио је председник. Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић захвалила се у име добитника истичући да одличја представљају охрабрење за будућност.

Вучић је на почетку свечаности, обраћајући се лауреатима, рекао да је у протеклих 215 година створена држава.

"Резултати су толико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани, а покушавали су и да нас униште", рекао је председник додајући да су то некада чинили наши непријатељи, а да смо некада и сами у томе учествовали.

Како је рекао, вредности устаника су се нашли и у првом уставу Србије који је био модеран и савремен, изузетан за то време јер је укинут феудализам, гарантована слобода и бар накратко зауздана апсолутистича власт. 

Истиче да је то било довољно да се настави борба за модерну и слободну Србију и да се покаже да "Сунце слободе снажно сија над земљом".

Додаје да се Србија и данас налази на том путу, да су пред државом и друштвом велики изазови, а да су централне вредности којима се руководимо – слобода, мир, равноправност и љубав према Србији. 

Због тога је, како каже, више неко икада, потребна Карађорђева храброст и одлучност, а можда још више памет и мудрост Милоша Обреновића.

Лауреатима је рекао да су својим радом неизмерно допринели да Србија остане привржена њеним вредностима, да буде боља, успешнија, срећнија и модернија. 

Посебно је захвалио иностраним лауреатима који су "ширили углед Србије далеко ван њених граница чиме су показали припадност истим циљевима и вредностима".

"Награде су захвалност за ваша дела, али и велика обавеза", рекао је Вучић напомињући да верује да ће лауреати имати снаге да то носе у будућности.

Међу лауреатима је и бугарски премијер Бојко Борисов коме је уручен Орден Републике Србије на ленти. Борисов је свим грађанима Србије честитао празник, а онда је рекао да награду прима у име свих Бугара који су уложили велике напоре током бугарског председавања ЕУ како би Србија била нераздвојни део Европе и у најскорије време постала чланица ЕУ.

Навео је да је за једну државу најбоље да има суседа чланицу ЕУ и додао да се нада да ће Србија и Бугарска заједно радити на инфраструктури, гасним станицама, развоју туризма и спорта.

Борисов је указао да верује и види да Србија иде правим путем и да, ма колико некада тешке биле одлуке које морају да се доносе, најлепше је кад међу народима владају љубав, мир и пријатељство.  Вучић и Борисов су имали и састанак.

У име добитника на свечаности се обратила директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић која се захвалила председнку.

Подсетила је на речи оснивача Народног музеја Јована Стерије Попвоића: "Сачувајмо културно наслеђе, сакупимо га на једном месту, у музеј".

Навела је да је знак Народног музеја "Мирослављево јеванђеље" и да је добро познат тегобан пут његовог очувања, али да је исто тако тегобан пут да се сачува наслеђено и преда будућим генерацијама.

Истиче да је стратешком политиком Народни музеј постављен као приоритет и да је он данас спреман да одговори изазовима.

Како је рекла, институције и појединци који су добили награде су уткали биће у институционално или ванинституционално деловање, а њихови обриси испољавања обухватају широку лепезу.

"Одличја су одраз систематске борбе за напредак Србије, представљају импулс, част и надахнуће", рекла је Бојана Борић Брешковић додајући да је то охрабрење за будућност.

Ко је све одликован? 

Сретењским орденом првог степена, за нарочите заслуге у области културе и музејске делатности, поводом 175 година рада, одликован је Народни музеј у Београду, а за нарочите заслуге у високошколском образовању и научноистраживачком раду и развоју, одликован је Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.

Основна школа "Краљ Петар Први" у Београду одликована је истим орденом за нарочите заслуге у просветној делатности, а поводом 300 година постојања и рада.

Сретењским орденом другог степена, одликовани су Земунска гимназија, Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина, Позориште "Христо Ботев"из Димитровграда.

Сретењским орденом трећег степена, одликовани су Војнофилмски центар "Застава филм", Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", Хор и симфонијски оркестар РТС.

Постхумно, Сретењским орденом трећег степена одликован је академик Владета Јеротић, за нарочите заслуге у стручном, научном и књижевном стваралаштву.

Орденом српске заставе другог степена одликован је бивши амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кине.

Истим одредном одликован је и Кристоф Лајтл, председник Еврокоморе и до прошле године дугогодишњи председник Привредне коморе Аустрије, за нарочите заслуге и и подршку у развијахњу сарадње у области привредних делатности између Србије и Аустрије.

Орденом српске заставе другог степена одликовани су и саветник председника Русије Владимира Путима, Јуриј Ушаков, високи руски функционер Александар Бабаков, председник УО Гаспрома Алексеј Милер и директор Фондације Конрад Аденауер у Србији Норберт Бекман-Диркес.

Орденом српске заставе трећег степена одликован је градоначелник општине Крф Консандинос Николузос.

Златном медаљом за изузетне заслуге у јавним делатностима одликован је др Слободан Ристановић.

Златном медаљом за заслуге одликовани су и Гжегож Латушински из Пољске, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, др Драго Његован за заслуге у очувању културног наслеђа и постигнуте резултате у музеолошкој делатности.

Тим одличјима, награђени су и Селимир Радуловић, Радомир Андрић, Милош Јевтић, Милија Радивојевић Баја, профестор др Дарко Танасковић и др Владимир Цизељ. 

Златном медаљом за заслуге одликовани су Жоао Барозо Соареш, за изузетне заслуге у јавним и културним делатнсотима и у јачању сарадње Србије и Португалије, проф.др Гидеон Грајф, из Израела за изузетне заслуге и несебичну посвећеност у одбрани истине о страдању јеврејског. српског и других народа током Другог светског рата, Ецуко Цунозаки, Јапан за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности и јачању сарадње Републике Србије и Јапана, проф. др Љиљана Марковић, за изузетне заслуге у просветним и културним делатностима, посебно у области филологије.

Јордан Николић, постхумно, одликован је за изуетне заслуге у области културе и очувању традиционалне музике, Предраг Живковић Тозовац, за изузетне заслуге и постигнуте резултате и културним делатностима, посебно музичкој уметности, проф. др Слободан Унковић за изузетне заслуге у јавним делатностима и постигнуте резултате у области економских наука, Клеменс Захс, из Немачке за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области привредних делатности.

Истим одликовањем, награђени су и Марија Живановић Смит, Борислава Перић Ранковић, проф. др Миленко Стојковић, др Милан Миленковић, др Бранко Бојовић, др Владимир Влада Петрић, др Мирослав Перишић, Гордана Даниловић Грковић, Владимир Мастиловић, проф. др Мирко Ковачевић, Михаило Миша Јанкетић, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима, Давор Штефанек, за изузетне заслуге у области спорта, проф Милош Шобајић, за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства, и Александар Јоксимовић, за изузетне заслуге у области уметности.

Сребрном медаљом за заслуге одликован је Институт за политичке студије, Инстуитут за савремену историју "Јован Милић" и Милорад Јурковић.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је генерал Љубиша Диковић.

Оредном Карађорђеве звезде другог степена одликовано је Српско пјевачко друштво "Јединство" за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традиције, а поводом 180 година рада.

Савез српског фолклоре Швајцарске за заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традциије одликован је Орденом Карађорђеве звезде трећег степена.

Орденом Белог орла са мачевима другог степена одликован је Војнотехнички институт за нарочите заслуге у изградњи система одбране Републике Србије и допринос у области војне научно-истраживачке делатности, поводом 70 година рада.

Орденом заслуга за одбрану и безбедност другог степена одликована је Прва Управа БИА за узорно и часно извршавање дужности и задатака у области безбедности.

Сребрном медаљом за храброст "Милош Обилић" одликован је Милош Милошевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и Немања Радисављевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства.

Пипадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су - 37 припаднина сребрном за заслуге, један припадник златном медаљом за ревносну службу, ако и 55 припадника сребрном медаљом за ревносну службу. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије, наведена одликована ће бити уручена на Дан Војске Србије 23.априла 2019. године.

Свечаности су присуствовали министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Владан Вукосављевић, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво