Апел на власт да заштити новинаре

Учестале нападе и претње на новинаре и медије осудили су представници Европске федерације новинара, Регионалне платформе Западног Балкана за слободне медије и НУНС, на конференцији за медије на којој су говорили новинари изложени говору мржње протеклих дана.

Говорници су представнике власти означили као најодговорније за нападе и апеловали да се престане са тим и обезбеди ефикасна заштита.

Изражавајући осуду и протест због најновијих учесталих напада и притисака на новинаре и медије, представник Европске федерације новинара (ЕФЈ) Мемет Коксал је указао да је "дужност државе да штити новинаре".

"Тражићемо од српских власти на међународном нивоу да нас известе шта су урадили у сваком од појединачних случајева", нагласио је Коксал.

Најавио је да ће о најновијим догађајима известити међународне институције, Савет Европе и Платформу за заштиту новинара.

Маријана Цамовић је испред Регионалне платформе Западног Балкана за слободне медије и безбедност новинара оштро осудила нападе на медије, указујући да је "неприхватљиво да се претње новинарима не гоне по службеној дужности".

Цамовић сматра да би то требало да буде приоритетна обавеза тужилаштва и упозорила да изостанак интервенције правосудних органа релативизује нападе и притиске на медије.

Главни уредник Новинске агенције Бета Драган Јањић рекао је да су недавне претње на њега и његову породицу стигле са истог портала као и прошле године, па је закључио да је реч о континуираном притиску групе људи.

Јањић је предочио да је дужност државе да све случајеве напада на новинаре и медије расветли и процесуира.

Позвао је представнике власти "да престану са нападима на медије који критички извештавају о стању у друштву".

Говорећи о стотинама порука мржње које је добио у последње време преко друштвених мрежа и СМС-а, председник НДНВ Недим Сејдиновић је прецизирао да те поруке стижу са портала "Србија-Наша земља".

Подсетио је да ниједан случај говора мржње према њему није санкционисан и констатовао да председник Посланичке групе СНС Александар Мартиновић не говори истину када каже да држава решава случајеве таквих претњи.

Сејдиновић је, такође, уверен да је реч о организованој кампањи, која се појачава у време великих протеста грађана.

Новинарка Гордана Сушта је нагласила да "непријатност према новинарима долази из самог врха."

Подсећајући да је посланик Атлагић у парламенту читао списак неподобних новинара, Суша је напоменула да се онда не би требало чудити "што ће та пушка која виси на зиду некад окинути и окине".

Суша је рекла да ће за увреде упућене њеној породици, оцу и покојном супругу, поднети тужбу против главног и одговорног уредника ТВ Хепи Миломира Марића и те телевизије.

Уредник ТВ Н1 Војислав Стевановић указао је да се од самог државног врха чује подела на медије који су за и против власти.

Према његовом мишљењу, погрешни су сви закључци о деловању медија који из тога произлазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се