Сећање на Небојшу Глоговца у ЈДП-у

Програмом "Сећање на Небојшу Глоговца" Југословенско-драмско позориште и Удружење драмских уметника Србије обележава вечерас годину дана од смрти великана нашег глумишта. Приказан је кратки филм Радивоја Андрића о великом глумцу и представљена монографија "Небојша Глоговац" ауторке Татјане Њежић.

Вече "Сећања на Небојшу Глоговца" посвећено годишњици од смрти великог глумца одржано је у препуној сали Југословенског драмског позоришта.

Доајен нашег глумишта преминуо је након краће болести тачно пре годину дана, а вечерас су на сцени ЈДП Глоговчева ћерка Сунчица и син Гаврило примили признања "Добричин прстен" и "Милош Жутић" за улогу Хамлета којима је Удружење драмских уметника постхумно наградило Небојшу Глоговца.

Деци преминулог глумца награде је уручио Војислав Брајовић председник Удружења Драмских уметника Србије.

"Судбина је хтела да ова вредна признања Небојша Глоговац не може да прими. Прошло је годину дана од када Небојша није са нама, али ми његове колеге, породица и пријатељи знамо да је ту. Он ће на овој сцени бити заувек. Заувек ће остати у срцима својих пријатеља и породица, али и свих који су имали прилике да га гледају на позоришној сцени", рекао је Брајовић.

Додао је да је Глоговац својим улогама оставио неизбрисив траг и дао немерљив допринос нашој уметности и нашој култури.

Горчин Стојановић, уметнички директор Југословенског драмског позоришта, рекао је о Небојши: "Мислим да је сад, кад је прошло неко време, та лепота душе, некако још више избија на видело, него што нам се чинила, а и тад је била очевидна, док је Небојша био са нама".

Јаке емоције међу окупљенима у ЈДП-у изазвали су млади глумци Јоаким Тасић, Милица Гојковић и Миодраг Драгићевић који су читали одломке из књиге "Монографија: Небојша Глоговац".

Ауторка монографије Татјана Њежић каже да је монографија још један поглед у дубину, у Глоговчеву промишљеност, људскост, топлину, а у исто време у једну достојанственост и невероватну чврстину.

На великом платну су се ређали инсерти из телевизијског интервјуа који је Небојша Глоговац дао чувеном новинару Драгану Бабићу.

На крају вечери приказан је кратки филм о Небојши Глоговцу који је режирао Радивоје Раша Андрић у продукцији Југословенског драмског позоришта.

Небојша Глоговац је одиграо више од 70 филмских и телевизијских улога, од којих су најпознатије у остварењима "Убиство са предумишљајем", "Кад порастем бићу Кенгур", "Породично благо", "Небеска удица", "Клопка" и "Хадерсфилд".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво