Божићни обичаји Влаха, стари специјалитет са тајним састојком

Власи из околине Кучева за божићну трпезу не седају без јела које се зове борнду. Једе се на слами. Њихови обичаји почињу већ од поноћи, када се, како верују, родио Исус Христос.

Борнду се припрема тако што се у кључалу воду сипа млевено или сецкано месо. Кува се два, три сата док добро не омекша. Тајни састојак је свињска крв која се меша са кукурузним брашном и водом, и спаја са куваним месом. Смеша се мути "мтком", влашким кухињским алатом, како не би настале грудвице. Сервира се хладно, а рецепт се преноси с колена на колено.

Живадинка Петровић, домаћица из Волује код Кучева, учи своју унуку да припрема борнду онако како је и сама научила од своје баке и мајке.

Борнду је главно јело божићног ручка код Влаха у кучевском крају. Ко се чврсто држи традиције, једе га са породицом на слами.

Деца су задовољна јелом, и очекују да га бака спреми и следеће године.

Обичаји су живи и стално настају нови. Храна је укусна и не чуди што је традиција опстала толико година.

Божићни обичаји у Волуји почињу од поноћи када се устаје и припрема месо, качамак, роштиљ, прича Наташа Добрицић. Потом се буде и млађи, неки испаљују ватромет, а јело се намењује живима и мртвима, додаје она.

Претпоставља се да се овај стари, традиционални специјалитет припрема баш са крвљу, јер је крв симбол живота.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 07. јан 2019, 16:12)
Ana [нерегистровани]

Rts

,,mtka, je kuhinjski alat ,,curkalo,,

(понедељак, 07. јан 2019, 13:46)
anonymous [нерегистровани]

Tako treba

Treba postovati i odrzavati narodne obicaje Mi ih imamo puno samo da ih postujemo