Бескаматни кредити пут до економског оснаживања жена жртава насиља

Помоћ женама жртвама насиља мора бити и економска како би се обезбедила њихова самосталност. У оквиру пројекта "ОНАснаживање" 15 жена добило је грантове од по 250.000 динара за започињање или развијање бизниса. Пројекат спроводи Фондација "Фонд Б92" са партнерима, уз финансијску подршку Фонда Уједињених нација за заустављање насиља према женама.

Власница пољопривредног газдинства од четири хектара, Драгица Васиљевић, код Сомбора у пластенику гаји паприку и парадајз. Ајвар, пасту од љуте паприке, кувани парадајз, печене и киселе паприке, нуди старијим суграђанима у околини.

"Имају другачије потребе у смислу зачина који њима одговарају, мања паковања него она која они могу да купе у продавници, имамо ми тих домаћих производа, али то су углавном нека литарска паковања која једном самцу не одговарају", објашњава Драгица Васиљевић.

Прве кораке у сопственом бизнису прави и Смиља Златановић. Планира да отвори кројачку радњу.

"Потребне су ми основне сировине, материјал, рецимо нож за кројење, једна машина која ће да ми помогне у бољем квалитету производа", каже Смиља Златановић.

Већ готово 20 година Марија Молнар бави се воћарством.

"Пуно сам узела кредита да засадим прво воћњак, онда када сам поново постигла да исплатим кредит, школовала сам децу, онда сам поново дигла други кредит да опет могу други да засадим и то постепено полако тако", наводи Марија Молнар.

Они који помажу женама жртвама насиља и онима из социјално угрожених категорија да економски ојачају сматрају да би држава тим женама могла да помогне бескаматним кредитима.

"Мислим да заиста постоји простор да се на националном плану једна политика која се декларативно одвија и реализује, између осталог, и на такав начин са тим бескаматним кредитима", истиче Веран Матић, председник Управног одбора "Фонда Б92".

Шта о тој идеји мисле у Владином Координационом телу за родну равноправност и да ли би је подржали, одговарају да је то питање за целу Владу.

"Мислим да то није лоша идеја да се обезбеде средства на тај начин да се помогну жене. Е сад је то питање и за економисте, шире је то питање", сматра Љиљана Лончар из Координационог тела Владе за родну равноправност.

Жене се, каже, економски оснажују на више начина – на пример, бесповратним средствима Европске уније, грантовима за сигурне куће, награђивањем великих компанија које ангажују мале предузетнице, родним буџетирањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво