Бакшиш – одлука госта или услуга за опорезивање

Одлазак у кафану ускоро би могао постати скупљи а конобари би могли остати без дела бакшиша. Све то ако Влада прихвати предлог удружења хотелијера и угоститеља "Хорес" да се и бакшиш опорезује. У Mинистарству финасија, за сада, само кажу да ће предлог анализирати.

Иако је предлог за опорезивање бакшиша, у њихово име, отишао на адресе три министарства, финансија, привреде и трговине и туризма, конобари се са тим не слажу.

"То је лична ствар госта да ли ће он да части конобара или неће. То зависи од тога да ли је задовољан, да ли му је пружена адекватна и лепа услуга. Гост ако је задовољан, он ће да части конобара и мислим да ту држави није место да се меша", каже конобар Мирољуб Поповић.

"С обзиром да је економска ситуација у нашој земљи таква, да конобари немају високе плате, још да им се опорезује бакшиш, мислим да је то сувишно", истиче Невена Дробњак из хотела "Оморика" са Таре.

Свој захтев у "Хоресу" објашњавају чињеницом да инспектори који у конобарском буђелару пронађу више новца него у благајни, наплаћују огромну казну послодавцу, а објекат затварају на две недеље до годину дана.

Како у тим случајевима није реч о утаји пореза, већ о обичају да се конобар части, апсурдно је да се у недостатку законске регулативе, угоститељи кажњавају, кажу у "Хоресу".

"Један од захтева који је био од представника хотела из групације хотелских ланаца јесте немогућност плаћања бакшиша картицом. Тако да је и то питање које треба решити. И онда са решавањем генерално овог питања, овог проблема, сигурно ћемо омогућити свима у ланцу да буду задовољни", каже директор "Хореса" Георги Генов.

У многим државама, конобарски бакшиш се одавно опорезује.

"У великом броју земаља конобари немају редовна примања него живе искључиво од напојнице, односно бакшиша и они су укључени у фискалне касе, значи у фискализацију, на то се плаћа порез, али ипак не знам да ли смо ми на добром путу да тако нешто уведемо овако ад хок", каже Александар Сеничић, директор Јуте.

Бакшиш се у неким земљама на рачуну представља као сервис, који је обавезан, али то је онда услуга на коју се уз порез плаћају и доприноси, објашњавају у "Хоресу" и кажу да они траже да се предлогом закона, бакшиш третира као награда на коју би се плаћао само порез од 20 одсто. У преводу од 100 динара бакшиша, конобар би кући однео 80.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво