Трећа београдска гимназија обележила 159 година постојања

Поводом 159 година оснивања Треће београдске гимназије вечерас је у Југословенском драмском позоришту (ЈДП) одржана свечана академија.

Директор Гимназије Миленко Мацура истакао је да та школа окупља најбоље ученике већ 16 деценија и подсетио да више од 98 одсто ученика те гимназије уписује престижне факултете и задржава упис током читавих студија.

"Могу с поносом да говорим о постигнућима наших ученика и њихових наставника у току протеклих деценија. Покретачка снага 21. века јесте интелектуални капитал, а из Треће београдске гимназије ће и даље излазити млади, свестрани и образовани људи у свим пољима", рекао је Мацура.

Подсетио је да су знамените личности предавале или похађале Трећу београдску гимназију, између осталих војвода Живојин Мишић, Стеван Сремац, Симо Матавуљ, Љуба Ненадовић, Милутин Гарашанин, Васа Чубриловић, Борислав Пекић и Момо Капор.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да је Трећа београдска гимназија једна од најелитинијих установа у Србији.

Подсетио је да је статус школе од националног значаја реткост, уз подсећање да су ове године тај статус добиле Математичка гимназија из Београда и Змај Јовина из Новог Сада, а да је Трећа београдска гимназија на путу да то оствари.

Академији су присуствовали и министри Зоран Ђорђевић и Златибор Лончар, директор Привредне коморе Србије Марко Чадеж, декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, народни посланици, бивши и садашњи ученици, а писмо подршке упутила је и премијерка Србије Ана Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво