Поправља се брана код Петровца на Млави

У насељу Бусур код Петровца на Млави поправља се брана која је пукла пре пола године када је био поплављен велики део општине. Штета би, кажу упућени, можда била мања да је брана правилно одржавана.

Након педесет година чувања, брана на речици Бусур, под теретом муља и дупло веће количине падавина од уобичајеног просека пукла је пре шест месеци.

Река Бусур у јуну је поплавила 20 села у општини Петровац на Млави. Тада је достигла бујични талас висине осам метара. Сада је толико мала да пролази кроз цев.

Поправку бране, финансира Канцеларија за јавна улагања са 186 милиона динара а радови ће трајати девет месеци.

"Обухвата комплетну реконструкцију бране са њеном променом функционалних карактеристика, изградњом у првој фази четири преграде које ће задржавати муљ", каже Горан Пузовић, директор ЈВП "Србијаводе".

"Поред реконструкције водотокова првог реда, добили смо од канцеларије за јавна улагања око милион евра за водотокове другог реда",  каже председник општине Петровац на Млави Душко Нединић.

У канцеларији за јавна улагања кажу да су велике воде постале редовна појава у Србији и да за њих увек треба бити спреман. Први корак у превентивном деловању је израда катастра водопривредних објеката.

"Има објеката који нису ничији. Имате вештачке акумулације које су прављене да би наводњавале просторе у Војводини. Не зна се ко њима газдује уопште, има чак и предузећа која су у стечају. Зато спремамо нове прописе који ће све ове објекте обухватити, држава да се стара о њима и да води рачуна о њима", каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

За много објеката се још не зна ко је надлежан да их одржава, а то и без великих падавина може довести до пополава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво