Децу треба охрабрити да пријаве дискриминацију у школи

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да дискриминације у школама има много више него што је број пријављених случајева, а деца у Србији нису спремна и довољно охрабрена да пријаве дискриминаторско понашање. Директорка Канцеларије Уницефа у Србији Ређина де Доминићис оценила је да је у Србији кроз законодавни оквир учињен значајан напредак када је реч о борби против дискриминације.

Повреница је, на свечаности поводом обележавања Међународног дана детета "Деца су украс равноправности", коју је организова њена канцеларија у сарадњи с Уницефом, навела и да школе често прикривају дискриминацију да не би доспеле у медије, што, како истиче, никако не доприноси решавању проблема.

Јанковићева је додала да институцији Повереника најчешће стижу притужбе за дискриминацију деце са инвалидитетом и сметњама у развоју и ромске деце.

Она то објашњава тиме што инклузивно образовање, није у потпуности прихваћено и развијено како због недостатка адекватних сервиса подршке тако и због неразумевања дела наставника.

"Имали смо две притужбе у школама које се односе на имовински статус, али сигурна сам да је међу децом и младима одбацивање због материјалног статуса много чешће", навела је Јанковићева.

Поверница је указала на значај активности које се спроводе у оквиру "Панела младих" који окупља групу од 30 ученика средњих школа и завршних разреда основних школа укључених у едукативне радионице посвећене дискриминацији и толеранцији у породици и школи.

"Нико не може боље од деце да разбије предрасуде, да објасни и укаже другом детету шта треба да ради у случају вршњачког насиља или када га неко наговара да узима дрогу или алкохол, или га неко игнорише зато што је сиромашан или је другачије боје коже", навела је повереница.

Истакла је да је важно да деца знају да могу да се обрате институцији повереника, али и наставницима и родитељима.

"На данашњи дан бих поручила родитељима да више слушају своју децу, али и да их чују. Најважније је чути своје дете, а не оно што кажу приручници за савршено родитељство", нагласила је Бранкица Јанковић.

Директорка Канцеларије Уницефа у Србији Ређина де Доминићис оценила је да је у Србији кроз законодавни оквир учињен значајан напредак када је реч о борби против дискриминације, али да пракса показује да је неравноправност још присутна, посебно према деци са сметњама у развоју, припадницима мањина и деци мигрантима. 

Де Доминићис је назначила да Уницеф сарађује с Владом Србије у области раног развоја детета и истакла да борба против неједнакости подразумева једнак приступ образовању за свако дете.

Навела је да се у предшколске установе уписује свега осам одсто деце из сиромашних породица, а да је међу ромском децом тај проценат још мањи.

"Укључивање деце у предшколско образовање, али и интервенције у здравственом сектору у циљу ране детекције сметњи у развоју могу да дају добре резултате", рекла је Де Доминићис и додала да у борби против дискриминације важну улогу имају медији и Повереник за заштиту равноправности.

Ученик трећег разреда гимназије "Милош Савковић" из Аранђеловца Јован Аксентијевић рекао да дискриминације има у свакој школи у Србији, а да кроз "Панел младих" ученици организују едукативне радионице како би вршњаке упознали с тим шта је дискриминација и како могу да се укључе у механизме борбе против дискримнације.

"Сваки ученик треба да пође од себе и свог понашања, треба да искорени предрасуде и да различитости види како позитивне стране, а не као баријере у односу", сматра Аксентијевић.

На констатацију да су деца, када је реч о вршњачком насиљу, често само посматрачи или да телефоном снимају малтретирање друга или другарице, а не чине ништа да то спрече, Аксентијевић каже да то говори да друштво није спремно да помогне другима због чега борба против насиља и дискриминације треба да буде приоритет у едукацији младих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи