Свечаност поводом Међународног дана детета

Међународни дан детета обележен је на свечаности под слоганом "Деца су украс равноправности". Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је честитала свој деци њихов празник и указала да сви имамо обавезу да радимо на отклањању препрека за њихову пуну инклузију и остваривање права на образовање.

Бранкица Јанковић је поручила да је неопходно је да деца и млади у Србији знају да од старијих могу да очекују помоћ било које врсте и да имају са ким да поделе своја размишљања, несигурности и тешкоће.

Посебно треба имати у виду, истакле је, да се многа деца данас суочавају са сиромаштвом, различитим облицима насиља, као и дискриминацијом и искључивањем, што се пре свега односи на децу са инвалидитетом и децу слабијег имовног стања.

"На свима нама је одговорност да децу чујемо, да са њима разговарамо и да у њима развијамо идеје солидарности, толеранције и уважавања других и другачијих", нагласила је повереница.

Указала је да политике у области социјалне и породичноправне заштите, треба посебно да буду усмерене на смањивање сиромаштва, неопходну подршку и помоћ породици, са успостављањем и развијањем постјећих сервиса подршке за децу и породицу, саопштила је Канцеларија Поверенице.

На обележавању Међународног дана детета, 20. новембра, под слоганом "Деца су украс равноправности", отворена је и изложба дечијих ликовних радова са темом поштовања различитости, а о изазовима у остваривању равноправности говорили су чланови и чланице Панела младих поверенице за заштиту равноправности, иначе промотери толеранције и људских права у школама широм Србије.

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис рекла је да су деца велика инспирација наводећи да верује у партнерство са децом кроз Панел младих Повереника за заштиту равноправности.

Истакла је колико је важно право на партиципацију у процесу доношења одлука као једно од најважнијих права у Конвенцији права детета. Ређина Де Доминићис такође је указала на значај континуиране сарадње са институцијом Повереника за заштиту равноправности.

Свечаности су присуствовали, у име Народне скупштине Републике Србије, потпредседник парламента и члан Одбора за права детета Верољуб Арсић, затим, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, као и амбасадорка Канаде Кати Чаба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво