Грађани против нарко-дилера, шта могу да ураде?

Након што је пре неколико дана преминула 15-годишња девојчица из Аранђеловца од таблете екстазија, грађани су протестовали тражећи веће ангажовање свих надлежних институција у борби против наркоманије. Такве акције нису реткост у Србији. Већ више година самоорганизовани родитељи из Лазаревца покушавају да на тај начин смање употребу дроге у тој општини. РТС је проверавао имају ли ефекта такве акције и шта оне показују.

"Не окрећи главу, реци не", порука из Аранђеловца, последњих дана гласно се чује.

А пре пет година удружили су се грађани Лазаревца. Са више од 4.000 плаката са сликама нарко-дилера, облепили су централне улице. Од таквих акција не одустају, али ипак штите идентитет пред камерама.

"Нарко-дилера са овог простора је што ухапшено, процесуирано и осуђено, они више нису омиљени момци у граду", указује председник Удружења грађана "Свети Сава".

Слично мисле и Лазаревчани који су желели да причају о тој теми пред камером.

"Не примећујем да има као раније деце која изгледају тако како изгледају наркомани", сматра једна грађанка.

"Ја се дивим тим људима да су имали снаге, да се нису плашили тих идиота јер то нису људи", додаје мештанин Лазаревца.

Плакати, флајери у поштанским сандучићима, по аутомобилима. Дошли су и до тзв. црне књиге.

"У тој књизи могу да буду само они који су пунолетни, они који су малолетни ту делујемо другачије. Контактирамо родитеље. Основни аксиом постојања нашег друштва је тај да нико ко је невин не сме да се нађе на том списку, боље да се провуче десет фукара него да један невин човек буде на стубу срама", истиче председник Удружења грађана "Свети Сава".

Самоорганизовање грађана у борби против наркоманије често је у свету, подсећају стручњаци, али у сарадњи са полицијом и школама.

"Ово указује да и даље грађани немају поверења да ће институције решити. Ово је заиста јак случај, један јак окидач који је утицао на грађане. Да ли ће заиста бити некакав резултат од ових протеста све зависи колико институције и локалне власти виде озбиљност овог протеста", сматра Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

У борби против наркоманије треба више едукације и превенције, кажу упућени.

"На раду са децом и са родитељима кључно је и ово што је МУП и Министарство просвете недавно покренуло око предавања полицијских службеника око безбедност деце. Требало би стално да се ради то и да се покаже резултат. Резултат није да је одржано 30.000 предавања по основним школама, већ колико се заиста смањила дрога у школама", напомиње Ђорђевић.

Акција попут ових у Аранђеловцу и Лазаревцу, деведесетих се водила у Даблину. Поред самоорганизованих родитеља, у борби против наркоманије учествовала је и Вероника Герин, новинарка Сандеј индепендента. Она је због разоткривања мреже нарко-дилера и њихових шефова убијена 1996. Њено убиство покренуло је промене у ирском законодавству и довело до хапшења вођа нарко-дилера.

Остали аутори: Милица Пујкиловић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 16. нов 2018, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

Veliki samar drzavi

Nije ovde pitanje koji su dometi gradjana,nego sta radi policija !?

(петак, 16. нов 2018, 09:55) - Каменко [нерегистровани]

mmmm

То је велики проблем који није лако решавати, поготово кад код одговорних нема воље за то.У свакој средини знају се скоро сви дилери дрогом.Они имају паре и моћ да поткупе, застраше и уклоне онога ко им омета њихову нечасну работу.Са зависницима треба радити, а за дилере не треба имати милости.Донети законе који ће омогућити, да казне за трговину дрогом, буду драконске да би се на тај начин уништила и помисао на такав вид зараде.