Тајне града Козника

Последња археолошка истраживања открила су да остаци града Козника у долини Расине крију много више од до сада познатог. Пронађени остаци две тврђаве и цркве указују на постојање рударског града у доба Римљана.

Остаци града Козника, средњовековног седишта Жупе Расине, везују се за 14. век и име Радича Поступовића, великог властелина на двору деспота Стефана Лазаревића. Археолошка ископавања која су захваљујући Министарству културе после 25 година обновљена ове јесени, покушавају да одгонетну прошлост тог града и дају одговоре на питања ко је и када подигао утврђење.

На купастом узвишењу изнад плодне долине реке Расине, сместио се град Козник. Иако се дуго мислило да је реч о малој брдској тврђави, какве су подизане на стратешким путевима у добу касне Антике и ране Византије, последња археолошка истраживања донела су нова сазнања.

Археолог професор Ђорђе Јовановић сматра да је у тој области главна делатност највероватније било рударство.

"Имамо римске налазе из првог, другог и трећег века који указују на то да се овде нешто важно налазило у римско време. дакле, то је неко осматрачко место или станица која указује да је овде постојала вероватно рударска делатност у римско време, те им је зато ова тачка била нарочито важна", каже професор Јовановић.

На расветљавању прошлости овог места и његове улоге, не само у средњем веку веку већ и у античко доба и праисторији, а у склопу пројекта завичајног музеја Жупе, ове јесени радила је петочлана група археолога.

Кустос Музеја, Сања Црнобрња каже да је успешно откривено шест ископа. "Покретни материјали и ископи који су откривени, заправо су помериле границе датовања. Пронађена је и рановизантска и античка грнчарија", наводи Црнобрња.

Истраживање предграђа открило је остатке још две тврђаве и налазе камене пластике из цркве са ових простора, што указује на могућност да је на падинама Козника у прошлости постојао прави мали град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво