Случај бака Љубице – може ли закон да замени људскост?

Судбина слепе и непокретне 87-годишње баке Љубице из села Првонек код Врањске бање растужила је Србију. Готово месец дана ниједно од шесторо деце није желело да је види, нити да је преузме из болнице. Да ли Србија довољно брине о старима?

Надежда Сатарић из хуманитарне организације "АМИТИ – Снага пријатељства" сматра да у случајевима попут оног бака Љубице не може закон да помогне толико колико људскост.

То сигурно није једини случај да нико није хтео да преузме бригу о члану своје породице, рекла је Сатарићева, али и додала да већина налази стратегије сналажења у кризним ситуацијама.

"Када болесни стари изађу из болнице и треба наставити негу, није нимало лако за породицу, али нормалне нађу стратегију, да у кућним условима и помоћу државних сервиса брину о старима", рекла је Сатарићева.

Сматра да кривичне пријаве и новчане казне неће дати ефекат.

"Већа казна била би када би сви били демаркирани", истакла је Сатарићева.

Могу бити бројни разлози зашто деца не могу да помогну родитељима: можда су у иностранству, имају психичких проблема, или проблеме са алкохолом. Надежда Сатарић ипак указује да је овде било шесторо деце.

Бака Љубица је, каже, изневерена од својих најближих – њу је срамота и што нису дошли, срамота због тога шта ће рећи лекари и свет када чује.

Тренутно се налази у центру за социјални рад у Врањској бањи, а затим ће бити пребачена у старачки дом у Сурдулици.

Србија тренутно има капацитете у старачким домовима за 14.000 особа, укључујући и приватне и државне домове. Потребе су можда и двоструко веће, напомиње Сатарићева.

Већ неколико месеци држава финансира и збрињавање у приватним домовима, и за то плаћа онолико колико то кошта у државним установама. Те услове прихватио је 41 приватни дом, али ниједан у Београду.

Сатарићева сматра да би добро решење било смештање старе у хранитељске породице.

"Не воле стари да их неко премешта из средине где су живели 50-60 година, да их воде у другу заједницу, више воле да остану. Ово је хуманије решење и изазов. Многим старима треба збрињавање само зими", рекла је Сатарићева и истакла да је у неким општинама то и заживело.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво