Лековита вода закида буџет

Због дуговања, општина Сокобања искључила лековиту воду Специјалној болници, коју користи у инхалаторијуму за рехабилитацију пацијената. У Болници тврде да је искључење пумпи незаконит поступак.

Пумпе које лековиту воду дистрибуирају до Специјалне болнице Сокобања остале су без струје одлуком општинске скупштине. Тај поступак у тој здравственој установи сматрају незаконитим.

"Према Закону о бањама они немају права да одређују висину накнаде и оно што смо плаћали  била је добра воља зарад сарадње између скупштине општине и Специјалне болнице", рекла је Љиљана Исаковић, директорка Специјалне болнице Сокобања.

Директорка тврди да они не дугују ништа општинском буџету јер немају никакав уговор из кога би та потраживања општине проистекла.

Председник општине Сокобања Димитрије Лукић каже да у тој установи упорно избегавају да се утврди коју количину лековите воде и у које сврхе троше.

"Од момента када је општина Сокобања принудно обуставила испоруку лековитог фактора Специјалној болници, према званичним подацима од јавног комуналног предузећа, са три пута мање пацијената потрошња воде из водовода je три до четири пута већа, што говори да је тај термоминерални фактор коришћен и као техничка вода и у друге сврхе", рекao je Лукић.  

Према тумачењу Министарства финансија и Министарства здравља, које је прибавила Специјална болница, локална самоуправа нема права да одређује висину надокнаде за лековиту воду већ само да уз сагласност Владе додели право на коришћење установама или физичким лицима који испуњавају све услове.

Висину надокнаде одређује Скупштина Републике Србије, а новац прикупљен на тај начин слива се у општински буџет, у овом случају буџет општине Сокобања.

У пракси, међутим, све изгледа другачије. Због тих перипетија, кажу у Сокобањи, локални буџет је сваке године тањи за неколико милиона динара. Тај новац требало би да буде употребљен за унапређење туризма од кога Бања живи.

Турски амам у оквиру кога је инхалаторијум не ради неколико дана јер нема термоминералне воде. Иначе, тај објекат користило је од почетка године близу 90.000 пацијената Специјалне болнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво