Остеопороза, болест “трећег доба”

Од остеопорозе болује око 75 милиона људи у свету. У Србији сваки осми мушкарац и свака трећа жена старија од 50 година осећа последице те болести. Болест не показује видљиве симптоме.

Од остеопорозе болује око 75 милиона људи у свету. Процењује се да ће се у наредних 50 година број оболелих удвостручити. Стручњаци су израчунали да сваких 30 секунди, од последица остеопорозе, некоме пукне кост.

У Србији, од те болести болују свака трећа жена и сваки осми мушкарац - старији од 50 година.

За разлику од већине болести, од остреопорозе се болује без видљивих симптома. Позната као крадљивац калцијума, она не изазива бол, а да је имамо сазнајемо тек када нешто сломимо.

Погрбљеност, болови у леђима, смањена висина различито се тумаче или, једноставно, преписују старењу.

"Пре отприлике седам месеци, осећао сам бол у левом куку. И то је кулминирало током недељу дана, могао сам да подносим. Приликом устајања ујутру то се највише осећало. Јавио сам се лекару опште праксе и он ме послао код реуматолога. Дали су ми упут, послали ме на снимање и констатовали да сам на граници остеопорозе", каже пацијент Никола Париповић.

Болест се може "одложити"  

Уколико су остеопорозу имале ваша мама, бака или је има сестра, уколико сте ситније грађе или сте у младости држали дијету, требало би да посетите лекара.

"Не знам баш много о томе, а дошла сам због тога што наша фирма и општина организују прегледе, тако да сам ту да видим у каквом су ми стању кости", искрено каже Марија Филиповић.

Дијагноза се поставља мерењем коштане густине.

"Оно што нађемо на кичми, на куку и на врату, на бутној кости - то нам је полазиште да проверимо хормоне као што је паратхормон, какав је слободни тироксин, каква је количина калцијума у крви, мокраћи, остеомаркери и тек онда дајемо терапију", објашњава за РТС успостављање дијагнозе др Снежана Ђурица.

Остеопороза се лечи лековима, који смањују разградњу коштане чврстине или лековима који доводе до изградње костију.

Ипак, колико ће кост бити здрава, зависи и од тога колико смо пили млека као мали. Осим калцијума треба редовно да узимамо Витамин Д и да будемо физички активнији, саветују стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво