Српска жена у Великом рату – болничарка, ратница и глава куће

Бројним манифестацијама, изложбама, документарним филмовима обележава се страдање српских војника у Првом светском рату. Често се заборавља да је међу њима био и знатан број жена, не само у улози болничарки већ и раме уз раме с војницима на фронту.

Одајући пошту јунацима и свима који су недрили отаџбину испуњени поносом, плетемо венце славе и захвалности стаменој, срчаној, мудрој и, пре свега, храброј жени српској. Оној која је свог сина јединца, мужа, оца и брата испратила у рат.

"Када говоримо о учешћу жена у Првом светском рату, често падају на памет жене у милосрдним мисијама. Наравно, прва асоцијација је на Надежду Петровић, која је несебично жртвовала свој живот у хуманитарној мисији у збрињавању рањеника и спасавању оболелих војника. Ту су и Љубица Чакаревић, Ленка Рабасовић, наравно Милунка Савић, најодликованија жена-ратница, витез 'Карађорђеве звезде' и 'Легије части'", каже историчар у Институту за савремену историју Немања Девић.

Да је отаџбина преча и од живота, доказале су жене-јунаци, које су раме уз раме, са саборцима, извојевале велике битке.

"То је и подвиг свих жена зараћене Србије у оно време. Ја бих само изнео пример Радојке Ристивојевић из села Кусатка, која је у рату изгубила мужа и три сина. Њени потомци говоре и данас да је то била жена која је касније била и мајка и бака која је и у ратном времену задржала и одржала и ту кућу и то домаћинство. Таквих жена је била пуна Србија после 1918", објашњава историчар Девић.

На местима где је исписана историја до 1918. на спомен-обележјима и гробљима из Првог светског рата, поколења одају почаст негујући традицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво