"Век победника" – највише оцене из угла струке

Медији из региона и света сa пажњом су пратили војну вежбу "Век победника". Агенције преносе да је Србија показала снагу у време напетих односа око Косова и Метохије. А како је вежба изгледала из угла војске и струке?

Министар одбране Александар Вулин вежбу "Век победника" је оценио као врло добру. Осам сати вежбало је осам хиљада војника. Од Пештере до Титела – на земљи, у ваздуху и води.

"Мало је армија у свету које могу у тако кратком временском периоду да се организују, изађу на толико различитих праваца и одговоре на сваки захтев. Ово је вежба која је показала да је наша војска у стању да се носи са свим изазовима и да нема баш никога ко може да занемари Војску Србије и ако икад помисли зло нашој земљи и нашем народу, без обзира где он живео, мораће да зна да је ова савремена, модeрна, снажна Војска Србије спремна да заштити нашу земљу, наш народ", поручио је Вулин.

Највише оцене и од начелника Генералштаба.

"Желим да истакнем да су остварени сви циљеви који су планирани и дефинисани у процесу планирања овако комплексне здружено-тактичке вежбе 'Век победника'", навео је генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

У успешно обављене задатке аналитичари убрајају и то што је вежба прошла без иједног инцидента. Посебно истичу одлично садејство свих видова и родова војске.

"Речна флотила је показала да је пренаоружана новим артиљеријским системима, авијација са осам 'мигова 29' у ваздуху је показала да се ловачка авијација вратила на наше небо. Копнена војска је показала нове производе домаће војне индустрије, пре свега 'лазар 3' и 'нору Б52'", истиче Мирослав Лазански, војно-политички коментатор.

Војска се тако представила као снажан фактор одвраћања, оцењују стручњаци, али из вежбе читају још једну поруку.

"Ми, нажалост, немамо војнике регруте. Морамо да посветимо пажњу обуци омладине, односно обнављању служења војног рока. То је једна моја порука, јер од њих бисмо правили те професионалце, односно војнике који би извршавали задатке као што су ови данас", наглашава Миломир Миладиновић, генерал у пензији.

"Век победника" одјекнуо је и у региону. О вежби су извештавали медији у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Македонији. Америчка агенција АП преноси да је Србија вежбом показала снагу у време напетих односа Београда и Приштине.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи