Сећање на борце са Кадињаче

Полагањем венаца и одавањем војних почасти у Спомен комплексу "Кадињача", код Ужица, обележена 68. годишњица битке на Кадињачи.

У Спомен комплексу "Кадињача" код Ужица, полагањем венаца, одавањем војних почасти и свечаним рециталом глумаца ужичког Народног позоришта обележена је 68. годишњица битке на Кадињачи.

Венце су положили представници Министарства рада и социјалне политике, делегације Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а, града Ужица, представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и потомци погинулих бораца.

Државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић, пред више стотина грађана ужичког краја и околине, је истакао да не сме да се заборави истина о антифашистичкој ослободилачкој борби српског народа између 1941. и 1945. године.

"Сећајући се данас хероја Кадињаче, који су својим јунаштвом и жртвом у свести грађана Србије постали српски 'Спартанци', ми достојно чувамо успомену на њихово родољубље и саможртвовање", нагласио је Мартиновић.

"Баштинећи антифашистичко наслеђе Другог светског рата, данас у миру остварујемо заједничке циљеве и укључујемо Србију у европске интеграције, стварајући основу за реализацију државних и националних циљева, јер само уједињени у велику породицу држава можемо осигурати просперитетну будућност генерацијама које следе", рекао је државни секретар.

Градоначелник Ужица Јован Марковић је рекао да је град поносан на време Ужичке Републике, када је овај крај био једина слободна територија у Европи окупираној од нациста и фашиста, и одао признање погинулим борцима који су сматрали да вреди жртвовати властити живот за генерације које долазе.

Комеморативни скуп борцима ужичког Радничког батаљона, Посавског и Другог шумадијског одреда погинулим на Кадињачи, завршен је рециталом глумаца ужичког народног позоришта који су говорили стихове из поеме"Кадињача"Славка Вукосављевића.

Последња одбрана слободног Ужица

Меморијални комплекс на Кадињачи сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона, под командом Андрије Ђуровића, пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу, који је покренуо офанзиву на, у то време, једину слободну територију у Европи, у историји познату као Ужичка република.

Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године. Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам јунака са Кадињаче остао је упамћен у временима која су уследила.

"Поштујући њихову жртву, Министарство рада и социјалне политике унело је у Програм обележавања значајних историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и годишњицу борби на Кадињачи, свесно чињенице да је то локалитет који трајно сведочи о традиционалном слободарству и слободољубљу нашег народа", наведено је саопштењу тог Министарства.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво