Живот и после дијагнозе карцинома

У оквиру "Ружичастог октобра", месеца посвећеног борби против рака дојке, чланице ужичког Саветовалишта "Јефимија", организовале су трибине и радионице у Ужицу, Пријепољу и Новој Вароши. У Златиборском округу, стопа смртности од рака дојке, нижа је него у другим деловима Србије.

Када јој је пре 18 година дијагностикован карцином, уз породицу, највећу подршку добила је у "Јефимији", каже Нада Симеуновић. Видела је жене које су прошле оно што њу тек чека и знала је да може, додаје, данас преносећи и сама своје искуство на радионицама и трибинама.

"Постоји живот и после дијагнозе карцинома дојке, 50 0дсто зависи од њих а 50 одсто од доктора. Ако се ми боримо они ће нам само дати ветар у леђа и биће све у реду", каже Нада Симеуновић, волонтер "Јефимије".

"Суштина јесте да откријемо болест што пре, а када је откријемо онда да помогнемо опоравак од болести и да вратимо оболеле у редован живот, али сада на бољи начин", каже Славица Симић, председница Саветовалишта "Јефимија" у Ужицу.

Оне које су победиле карцином дају психолошку и искуствену подршку тек оперисаним женама, константно афирмишући здраве стилове животе.

Маја Гулан, хирург онколог, потпредседница Саветовалишта "Јефимија" каже да је неопходно да се одазовемо позиву када нам држава организују скрининг.

Годишње се у Златиборском округу позове на мамографију око 1.500 жена старости од 50 до 69 година, од којих се 10 одсто упути на даљу дијагностику.

Катарина Ристовић, координатор Националног скрининга за карцином дојке у Златиборском округу каже да је број жена на годишњем нивоу 130, а у Ужицу је 40.

"Оно што могу да вам кажем је да се тај број смањио у односу на претходне године и исто тако број смртних случајева се смањује", каже Ристовићева.

Болест откривена у раној фази је потпуно излечива, поручује и Нада Симеуновић, данас срећна бака троје унучади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво