Преминула Милена Дравић

Највећа српска и југословенска филмска глумица Милена Дравић преминула је у 79. години у Београду, после тешке болести. Јунакиња ратних епопеја, бунтовница црног таласа, изузетна у комедијама и трагедијама. Играла је у више од стотину филмова.

Милена Дравић, великан српске и југословенске уметности, преминула је ноћас у Београду.

Глумила је у више од сто филмских остварења. Популарност јој је донела сарадња са Љубишом Самарџићем.

На филму је дебитовала 1959. године у остварењу "Врата остају отворена" Франитишека Чапа.

Широку популарност и прву "Златну арену" у Пули добила је 1962. године за улогу у филму "Прекобројна" Бранка Бауера. 

Велике улоге остварила је и у филмовима "Јутро", "Козара", "Битка на Неретви", "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Рад на одређено време", "Мој тата на одређено време", "Секула се опет жени", "Није лако са мушкарцима" и "Зона Замфирова".

Позната је још и као учитељица из култне серије "Приче из Непричаве", Вера из "Полицајца са Петловог брда", затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ-комедија "Позориште у кући" и "Луд, збуњен, нормалан".

Са својим трећим супругом и колегом Драганом Николићем је од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм "Образ уз образ".

Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим делом на успеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџића.

Била је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде "Златна ружа" на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и "Жанка Стокић" за целокупан допринос југословенској и српској кинематографији

Такође, освајала је награде "Јоаким Вујић", награде "Павле Вуисић" на Филмским сусретима у Нишу, четири "Златна ћурана"на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет "Златних арена" на Филмском фестивалу у Пули. Због тога је често сматрају највећом звездом у историји српске и југословенске кинематографије.

Рођена је 5. октобра 1940. у Београду, на Дорћолу, преко пута цркве Светог Александра Невског.

Похађала је основну школу "Јанко Веселиновић" у Душановој улици, а потом уписала Прву београдску гимназију.

Колеге, познате личности и поштоваоци опраштају се од највољеније српске глумице. Медији у региону преносе вест о смрти југословенске глумачке звезде Милене Дравић. Телеграме саучешћа упутили су председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво