Милена Дравић – друго име за велику епоху домаћег филма

Колеге, познате личности и поштоваоци опраштају се од највољеније српске глумице. Медији у региону преносе вест о смрти југословенске глумачке звезде Милене Дравић. Телеграме саучешћа упутили председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Милена Дравић – друго име за велику епоху домаћег филма Милена Дравић – друго име за велику епоху домаћег филма

Отишла је највољенија и једна од назначајнијих глимица југословенске кинематографије која је могла и умела да игра све, сагласни су Радослав Зеленовић, Иван Јевтић и Воја Брајовић, поводом вести да је преминула Милена Дравић.

Бард нашег глумишта Војислав Брајовић напомиње да отишла глумица која спада у ред најзначајнијих уметника епохе.

„Њен шарм, срце, радост игре били су непоновљиви... Њени професионални домети су сигурно међу најзначајнијима у историји наше кинематографије, јер је могла и умела да игра све... Њена појава је оставила дубок печат у нашим сећањима и била је привилегија да делимо епоху са њом“, рекао је Брајовић.

„Милена је аутентична звезда и последња велика права филмска глумица. То су ненадокнадиве вредности. Имала сам задовољство да сам се овога лета са њом дружила на Палићу где је као феникс поново била у пуном сјају“, рекла је Мира Бањац у изјави за Радио Београд. 

Радослав Зеленовић, врсни позавалац кинематографије и управник Аудио-визуелног архива и Центра за дигитализацију САНУ, каже да је Милена Дравић несумњиво била највећа звезда југословенске кинематографије.

„Милена је била аутентична филмска звезда. Подједнако је убедљиво играла у друштвено ангажованим филмовима 'црног таласа', у комерцијалним комедијама, ратним спектаклима... На велико платно је увек доносила нешто аутентично, своје, непоновљиво, због чега су је колеге и публика обожавали. Имала је харизму и одмереност карактеристичну за највеће звезде у историји кинематографије. Њен аганжман на телевизији и позоришту само је уоквирио изузетну уметничку каријеру“, навео је Зеленовић и истакао велику наклоност и поштовање публике према Милени Дравић које никада није престајало.

„Пре неколико месеци, на филмским фестивалима на Палићу и у Пули публика је овацијама дочекала и наградила велику диву наше кинематографије. Људи су знали колико је вредна њена каријера и умели су то да награде“, нагласио је Зеленовић.

Иван Јевтић, директор Филмског центра Србије, такође истиче да је отишла несумњиво највећа дива југословенске и српске кинематографије.

„На простору некадашње Југославије каријера Милене Дравић је несумњиво најзначајнија. Лако је играла и у екперименталним филмовима и у комерцијалним оставрењима, на телевизији и позоришту, колеге и публика су с подједнаком оданошћу уживали у њеним улогама“, оценио је Јевтић.

Одлазак Милене Дравић растужио је све у Управи фестивала у Јагодини, али и Јагодинце који су је гледали на „Данима комедије“ у овом граду.

„Добитница награде Златни ћуран 2012. године за животно дело, Милена Дравић је била заштитни знак глумачке професије и најомиљенији глумачки лик у великој Југославији“, рекао је Танјугу Добрица Милићевић, уметнички директор „Дана комедије“, додајући да иза ње стоје антологијске улоге. 

Изразе саучешћа поводом смрти глумице Милене Дравић упутили су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић, председница Скупштине Маја Гојковић, министар културе Владан Вукосављевић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић и многи други.

Вучић је упутио је телеграм саучешћа Удружењу драмских уметника Србије и Удружењу филмских глумаца.

„Остали смо без наше Милене Дравић, великана југословенске и српске уметности. Милена је обележила другу половину 20. века у позоришту, на филму и телевизији. Нека јој је вечна слава и хвала, јер је наше друштво учинила бољим, а културу богатијом“, наводи се у телеграму.

У телеграму члановима породице, пријатељима и свим поштоваоцима, Ана Брнабић је написала: „Својим раскошним глумачким талентом и фантастичним филмским, позоришним и телевизијским улогама, Милена Дравић оставила је неизбрисив траг у нашој култури. Увек достојанствена и јединствена, пленила је својим невероватним талентом и шармом. Остаће упамћена као једна од највећих звезда нашег глумишта, велика дама и велики човек“.

„Као пријатељ и као велики поштовалац Милениних остварења, изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима њене глумачке изузетности. Милена и Драган су обележили једну епоху у српској и југословенској уметности. Својом увек сугестивном и једниственом глумом, као и непоновљивим шармом, инспирисали су многе генерације“, наведено је у Дачићевом телеграму саучешћа породици, пријатељима и бројним поштоваоцима преминуле глумице. 

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић написао је: „Потресен тужном вешћу у име Министарства културе и информисања и у своје лично име изражавам дубоко и искрено саучешће због смрти Милене Дравић њеној породици, пријатељима, колегама и Удружењу драмских уметника Србије.

Милена Дравић је друго име за једну велику епоху домаћег филма. Глумица јединственог лирског сензибилитета у раним улогама, али и зрелих карактерних драмских и комичних остварења, осим на филму, и на телевизији и у позоришту. Освајала је шармом, љупкошћу и добротом. Била је звезда, али увек скромна и непосредна. Сигуран сам да се вест о њеном одласку у свим нашим домовима, код генерација њених искрених приврженика, доживљава као губитак неког блиског“, наводи се у телеграму министра Вукосављевића.

„Милена је заувек обележила југословенску и српску кинематографију и оставила неизбеисив траг на нашој позоришној сцени. Била је и остаће инспирација за генерације наших младих глумаца“, навела је Маја Гојковић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво