Повереница: Болница у Пријепољу дискриминисала запослене због година

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности обавестила је јавност да в. д. директора Опште болнице у Пријепољу, ни након опомене, у законском року није поступио по њеној препоруци и предузео мере отклањање последица дискриминације на основу старосног доба.

"Шесторо запослених те болнице поднело је притужбе јер су анексима уговора о раду распоређени на нижа радна места, а у тренутку потписивања, њих петоро је имало више од 50 година живота, а једна подноситељка притужбе 42 године", наводи се у саопштењу.

У поступку који је спроведен по притужбама шесторо запослених, због дискриминације на основу старосног доба, повереница је дала мишљење да су повређене одредбе Закона о забрани дискриминације, заједно са препорукама в. д. директору пријепољске Опште болнице за њихово отклањање.

Током поступка, в. д. директора Опште болнице није понудио доказе на основу којих би се могло закључити да су промене у њиховом радноправном статусу засноване на објективним и оправданим разлозима који нису у вези са њиховим заједничким личним својством – старосним добом.

Због тога му је препоручено да предузме све потребне мере из своје надлежности у циљу отклањања последица дискриминаторног поступања, као и да убудуће, у оквиру обављања послова из своје надлежности, не крши антидискриминационе прописе.

"Како вршилац дужности директора Опште болнице у Пријепољу није поступио по препоруци ни након опомене, у законском року од 30 дана, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност", истиче се у саопштњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво