Шарчевић отворио зграду Дома ученика средњих школа у Чачку

Чачански средњошколци добили су нову зграду ученичког дома коју је свечано отворио министар Шарчевић. У Чачку потписани уговори о донацији 38 рачунара Ротари клуба основним школама. Министар обишао и чачански Институт за воћарство.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао у Чачку да је улагање у боље услове за рад и живот ученика инвестиција у будућност наше земље.

"Упоредо са реформом образовања, стварамо услове које ће новим генерацијама омогућити да достигну свој потенцијал, да имају где да уче, али и да се друже, да се развијају. Ми ћемо увек бити ту да их подржимо и пружимо све што им је потребно. Њихова жеља за успехом нама ће дати енергију да у томе и успемо", рекао је Шарчевић.

Министар је захвалио локалној самоуправи Чачка што је бесплатно уступила 27 ари земљишта на којем је изграђен нови дом.

Истакао је да су локалне самоуправе важан партнер Министарству просвете у унапређењу образовног система, наводећи као пример бројне донације рачунарске опреме за школе широм Србије.

Изградња новог објекта Дома ученика средњих школа Чачак финансирана је средствима Банке за развој Савета Европе (ЦЕБ) на основу Оквирног уговора о зајму закљученим са Републиком Србијом у оквиру Пројекта "Образовање за социјалну инклузију", саопштило је ресорно министаство.

Укупна уговорена вредност радова по закљученим уговорима износи 171 милион динара, док је укупна вредност опремања намештајем 17,3 милиона динара.

Дом ученика средњих школа у Чачку је расписао Конкурс за пријем на смештај и исхрану за школску 2018/19. годину за 200 корисника, међутим како је било велико интересовање ученика изузетно лошег материјалног стања Министарство просвете је одобрило проширење капацитета за још 13 места.

Донација 38 рачунара Ротари клуба

Министар је претходно обишао Основну школу "Др Драгиша Мишовић" у којој су потписани уговори о донацији 38 рачунара Ротари клуба за ту школу и основне школе "Свети Сава", "Милица Павловић" и "Танаско Рајић".

"Ротари је обезбедио 500 рачунара који ће бити распоређени по школама и на томе им неизмерно хвала", поручио је министар.

Поручио је да ће се наставити рад на опремању школа, промени инсталација, увођењу интернета и обезбеђивању компјутера.

"Није могуће да све то урадимо из буџета и зато велику захвалност дугујемо локалним самоуправама и компанијама које нам у томе помажу", нагласио је министар.

Шарчевић у чачанском Институту за воћарство

Министар је обишао и Институт за воћарство Чачак који се бави истраживањем и експерименталним развојем у биотехничким наукама, а који запошљава 17 доктора наука и један је од водећих научно-развојних института у региону.

Са представницима Института је разговарао о постигнутим резултатима научних тимова института, као и о плановима за наредни период.

"Циљ нам је да у новембру промовишемо нови Закон о фонду за науку. Закон предвиђа да се привреда, Министарство просвете и друга министарства укључе са много већим средствима. Тиме ћемо наставити да нам у фокусу буде знање и паметни људи. Желимо да младим људима пружимо шансу да се баве креативним послом", рекао је Шарчевић.

На пољу селекције и оплемењивања воћака Институт за воћарство у Чачку је за седам деценија постојања произвео близу 200.000 хибридних сејанаца од чега је издвојено преко 200 перспективних хибрида.

Комисије Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за признавање сорти и подлога признале су и увеле у регистар 43 сорте различитих врста воћака. Сорте шљиве Чачанска родна, Чачанска лепотица, Чачанска најбоља, Ваљевка и Позна плава, са ексклузивним правом размножавања, ушле су у сортимент развијених европских земаља.

У Немачкој су сорте шљиве Чачанска родна и Чачанска лепотица заступљене са 60 одсто у сортименту шљиве, док се сорта Чачанска најбоља користи као родитељска сорта за стварање великог броја нових сорти.

Због изузетног квалитета лиценцом заштићене и сорта јабуке "Чадел", као и сорта вишње "Шумадинка".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво